h i r d e t é s

Elindult az eperszezon! Így alakulnak az árak

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Elindult az eperszezon! Így alakulnak az árak

2023. május 24. - 13:27

Mutatjuk a tavaszi zöldségek leggyakoribb termelői árait is.

Fókuszban az eper

Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a hazai eper (szamóca) termelői ára a 15–20. hetek átlagában 7 százalékkal emelkedett (2618 Ft/kg) az elmúlt év azonos időszakának átlagárához képest.

A hazai eper az idén 3800 forint/kilogramm termelői áron lépett a Budapesti Nagybani Piacra a 15. héten, ugyanakkor a szezonhoz közeledve – az előző évek trendjeinek megfelelően – a 20. héten már csak 1800 Ft/kg volt az eper, 20 százalékkal drágább, mint az előző év azonos időszakában, viszont 20 százalékkal olcsóbb, mint egy héttel korábban.

A 20. héten a Görögországból importált eper leggyakoribb bruttó ára a Budapesti Nagybani Piacon 1600 Ft/kg volt. 60 százalékkal drágább, mint egy évvel ezelőtt és 18 százalékkal drágább, mint egy héttel korábban.

A spanyol Szamóca és Bogyós Gyümölcsök Termelőinek és Exportőreinek Szövetsége (Freshuelva) szerint az idény felénél a szamócatermés 30 százalékkal volt kevesebb, mint az előző szezon azonos időszakában. Ugyanakkor a termelők szerint az idény nyújtható, és kompenzálható a kora tavasszal elvesztett termésmennyiség. Olaszországban a kedvezőtlen időjárás miatt alacsonyabb hozamra és terméskiesésre számítanak a termelők. Görögország pedig április 21-ig 51,8 ezer tonna (+21,9 százalék az előző szezon azonos időszakához képest) szamócát exportált, a szezon végére (június első napjaira) a görög szamócaexport új rekordot érhet el – írja elemzésében az Agrárközgazdasági Intézet (AKI).

Hozzáteszik, hogy Lengyelországban május elején talajmenti fagy volt több termesztő régióban, ami hatással van a szamóca idei szezonjára. Szakértők szerint, ahol nem takarták az állományokat, ott nagyobb veszteségek is keletkezhettek. Németországban a hűvös márciusi időjárás miatt egy héttel később kezdődött a hidegfóliás szamóca betakarítása. A németországi nagybani piacokon a 19. héten a szamócát magasabb áron kínálták, mint egy évvel korábban:

 • a németországi szamóca nagykereskedelmi ára 47 százalékkal 6,04 EUR/kg-ra,
 • a belgiumi szamóca ára 62 százalékkal 6,51 EUR/kg-ra,
 • a görögországi 36 százalékkal 3,95 EUR/kg-ra,
 • az olaszországi 63 százalékkal 4,33 EUR/kg-ra,
 • a hollandiai 49 százalékkal 5,91 EUR-kb emelkedett,
 • míg a spanyolországi termék ára csökkent, 16 százalékkal 2,96 EUR/kg-ra.

Az Európai Bizottság adatai szerint a szamóca átlagára 2023 áprilisában magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában – emelik ki.

A KSH adatai szerint Magyarországon az elmúlt években 4,7–5,4 ezer tonna szamócát takarítottak be évente. Szakértők szerint a hűvösebb tavaszi időjárás miatt a szokásosnál később, de jó terméskilátásokkal kezdődött a hazai szamócaszezon – áll a jelentésben.

Tavaszi piaci helyzetkép

Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piac választékában a 20. héten az alábbi tavaszi árak voltak tapasztalhatók:

 • A hazai zöldborsót 2000 Ft/kg leggyakoribb áron kínálták. Ez az ár 67 százalékkal haladta meg a tavalyi évi azonos heti árát.
 • A belföldi újburgonya átlagára a 525 Ft/kg csökkent, viszont 75 százalékkal magasabb, mint tavaly ugyanilyenkor.
 • A belpiaci, 47 mm-nél nagyobb átmérőjű fürtös paradicsom a tavalyi 20. hetinél 44 százalékkal magasabb 938 Ft/kg, míg a 40–47 mm-es méretkategóriájú gömbparadicsom 730 Ft/kg, 33,9 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.
 • A belföldi termesztésű cukkinit 525 Ft/kg átlagáron értékesítették, 16,7 százalékkal drágább, mint egy éve.
 • A belpiaci patisszon viszont 9 százalékkal alacsonyabb, mint tavaly ilyenkor. Most 1000 Ft/kg.
 • A kaliforniai paprika leggyakoribb ára 1 550 Ft/kg, 29,2 százalékkal magasabb, mint az előző év azonos hetén.
 • kígyóuborka termelői ára 500 Ft/kg, 25 százalékkal drágább, mint egy éve.
 • A hazai sóska és spenót ára egyaránt 800 Ft/kg, ugyanannyi, mint az előző héten, de 33 százalékkal drágább, mint egy éve.
 • A hazai hónapos retek termelői ára csökkent az elmúlt héthez képest, de még így is 28,6 százalékkal drágább, mint egy éve: 225 Ft/kg.

(Agroinform)


h i r d e t é s

Clicky