h i r d e t é s

Elindultak a Földre a Crew Dragon űrhajósai

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Elindultak a Földre a Crew Dragon űrhajósai

2020. augusztus 02. - 09:49

 

A végéhez közeledik a SpaceX történelmi űrmissziója. Bob Behnken és Doug Hurley két hónap után elindultak haza, a Földre.

Forrás: NASA

Sikeresen levált a Nemzetközi Űrűállomásról (ISS) a Crew Dragon űrkapszula két amerikai asztronautával a fedélzetén, és néhány órán belül landol a Mexikói-öbölben. Az űrbéli manőver a befejező szakasza a történelmi jelentőségű, két hónapos amerikai űrmissziónak. Az Elon Musk SpaceX magánvállalata által kifejlesztett űrkapszulában két amerikai veterán asztronauta, Bob Behnken (49) és Doug Hurley (53) tartózkodik.

A Crew Dragon az ISS-ről leválás után körülbelül 22 órával, közép-európai idő szerint vasárnap 20 óra 42 perckor ereszkedik le fékezőernyőkkel a Mexikói-öbölbe. A landolás pontos helye az időjárási körülményektől függ, a szél erejétől, a hullámok magasságától, a légköri és a látási viszonyoktól is. Az asztronauták evakuálásban több mint 40 ember vesz majd részt, két kutató-mentő hajót, két gyorsnaszádot és néhány helikoptert vetnek be.

Az űrhajósok az egyik kutató-mentő hajó fedélzetén orvosi vizsgálaton esnek át, és körülbelül négy órára rá szállítják át őket Floridába tengeri vagy légi úton.

Jelen pillanatban Florida atlanti-óceáni partjaihoz közelít az Ézsaiás névre keresztelt trópusi vihar, de az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szerint a félsziget túloldalán, Pensacola partjainál kedvezőek az időjárási viszonyok a landoláshoz.

A két amerikai asztronautát szállító SpaceX űrhajót május 30-án bocsátották fel a floridai űrközpontból, egy nap után pedig sikeresen rákapcsolódtak az ISS-re. Néhány perccel a start után sikeresen visszatért a Földre a Falcon 9 hordozórakéta újrahasznosítható gyorsító fokozata. A két amerikai asztronauta két hónapot töltött az ISS-en. Ez volt az első alkalom az amerikai űrhajózás történetében, hogy a NASA magáncéggel együttműködve indított űrexpedíciót. Az űrsiklók "nyugdíjaztatása" óta, az elmúlt kilenc évbe az amerikai asztronauták orosz űrhajókkal jutottak el az ISS-re. (MTI) / hvg.hu


 

h i r d e t é s