h i r d e t é s


Elítélték Pecinát, a Népszabadság kivégzőjét

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Elítélték Pecinát, a Népszabadság kivégzőjét

2017. augusztus 22. - 06:33

 

A Fidesz érdekeit feltűnően szem előtt tartó vállalkozót Ausztriában marasztalták el.

Csalásban való részvétel miatt ítélték el Heinrich Pecinát, a Népszabadságot bezáró, majd Mészáros Lőrinc cégével üzletelő osztrák vállalkozót. A Fidesz érdekeit feltűnően szem előtt tartó Pecinát persze nem Magyarországon marasztalták el: Ausztriában, a klagenfurti tartományi bíróság ítélte el a Hypo-ügyben.

Szakmai élete legsúlyosabb hibájának nevezte Heinrich Pecina azt, hogy 2007-ben az ő ötletére állíttatott ki hamis igazolást önmagáról a karintiai Hypo Alpe Adria Bank. Ezzel a lépéssel elérte, hogy a gyanútlan bajor tartományi BayernLandesbank felvásárolja Hypo-t, mit sem tudva annak súlyos anyagi helyzetéről. A szakértői igazolás, banki nyelven fairness-option arról szólt, hogy a tranzakció és a vételi ár összhangban van, a bajorok nem zsákbamacskát vásárolnak.

Múlt hét csütörtökön a klagenfurti tartományi bíróság ítélkezett három volt Hypo-vezér és Pecina VCP nevű, bécsi befektetési tanácsadócége ügyében. (A VCP volt a tulajdonosa a Népszabadságot bezáró Mediaworks-nek, amelyet a legnagyobb ellenzéki politikai lap kivégzése után a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe kerülő Opimus-nak adott el a most elítélt osztrák vállalkozó.) Az évek óta tartó eljárásban, amely még mindig nem jogerős, az egykori Mediaworks-tulajdonost csalásban való részvétel miatt 288 ezer euró pénzbüntetésre és 22 hónap felfüggesztetett szabadságvesztésre ítélték.

A bűnbánó Pecina azért kapott enyhébb büntetést, mint Josef Kircher, Tilo Berlin és Wolfgang Kulterer - indokolta döntését Sabine Rossmann bírónő -, mert kezdettől fogva őszintén feltárta a történteket, s ezeket iratokkal is kimerítően bizonyította. Méltányolta a bíróság azt is, hogy Pecina már visszafizetett 3 millió eurót jóvátételként, s ezzel csaknem a teljes okozott kárt fedezte. A hamis szakmai igazolást egy független szakmai szervezet helyett a VCP állította ki, a költségeket pedig nem is a Hypo holding egyenlítette ki, hanem a Hypo két, az ügyben nem is érintett leányvállalata, három kitalált projekthez kapcsolt hamis számlákkal, amelyeket Pecina írt alá.

A három másik perbe fogott mindegyike fellebbezett, nem ismerték el a vádakat.Pecina viszont, ügyvédjével konzultálva, rábólintott az ítéletre. A csalás pikantériája, hogy Rossmann bírónő szerint teljesen fölöslegesen követték el, legalábbis az értékesítési előírások szerint egyáltalán nem volt rá szükség.

Az osztrák vállalkozó elítélése más megvilágításba helyezi azt, hogy a Népszabadság bezárása után látszólag hátrébb vonult Pecina nemrégiben újra megjelent a magyar sajtópiacon. Mint arról lapunk is írt, a VCP-hez köthető cég vásárolta ugyanis meg a Russmedia CEE-től az Észak-Magyarországot, a Hajdú-bihari Naplót, a Kelet-Magyarországot, két román regionális napilapot, a Jurnal Aradean-t, és a Jurnal Bihorean-t.

A hvg.hu szerint egyébként az északkelet-magyarországi lapok felvásárlásához többek között a Mészáros Lőrinc-féle (a Konzum Befektetési Alapkezelő révén gyakorolt többségi tulajdonában álló)MKB nyújtott hitelt. Pecina újabb bevásárlása jelzésértékű azért is: azzal teljessé vált a megyei napilap-piac fideszes bedarálása. Elsőként épp a Mediaworks terjeszkedett, s szerezte meg a megyei napilapok kétharmadát. Ezután lépett Andy Vajna érdekeltsége, amely a Délmagyarországot és a Kisalföldet is kiadó Lapcom Zrt.-t vette meg, hogy aztán a mára elítélt vállalkozó, Pecina megvásárolja az utolsó még nem kormányközeli megyei lapokat.

 

Szerzők: Boda András, Földvári Zsuzsa (Bécs) / nepszava.huh i r d e t é s

betöltés...

;