h i r d e t é s

Elképzelhető, hogy sikerül megmenteni a kihalástól az orrszarvúkat

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Elképzelhető, hogy sikerül megmenteni a kihalástól az orrszarvúkat

2019. június 30. - 16:34

 

Először sikerült mesterségesen megtermékenyített embriót ültetni az egyik nősténybe.

Forrás: pxhere.com

Először sikerült mesterségesen megtermékenyített embriót ültetni egy nőstény északi szélesszájú rinocéroszba – írja az MTIThomas Hildebrandt, a berlini Leibnitz Zoológiai Kutatóintézet munkatársa szerint a chorzówi állatkertben tavaly hozták létre a hibrid embriót egy hím északi szélesszájú orrszarvú lefagyasztott spermájával, illetve egy déli szélesszájú orrszarvú petesejtjével.

Az ultrahangvizsgálatok alapján az embrió elkezdett növekedni, de a vártnál kisebb, így egyelőre még nem lehet tudni, hogy megtapad-e a méhfalba. Mindenesetre Hildebrandt elmondta, hogy ez az első pozitív bizonyíték arra, hogy sikeres lehet az elméletbenkigondolt eljárás.

A világon egyébként már csak két északi szélesszájú orrszarvú él, mindkettő meddő nőstény, az utolsó hím, Sudan tavaly pusztult el. A BioRescue kutatócsoportnak azonban sikerült begyűjtenie, illetve lefagyasztva megőriznie hímek spermáit, amelyeket most felhasználhatnak az alfaj életben tartásához. A szervezet most a kenyai kormány engedélyére vár, hogy a két utolsó nősténytől petesejtet vegyenek laboratóriumi megtermékenyítéshez, amit aztán déli széles szájú orrszarvúk méhébe ültetnének be.

Az északi szélesszájú orrszarvú egykor általánosan elterjedt volt Ugandában, Dél-Szudánban, Kongóban és Csádban, az alfaj azonban az orvvadászok áldozatává vált és akihalás szélére kerültek. A déli populáció egyedszáma 19-21 ezer közé tehető. (via 24.hu) / noizz.hu


 

h i r d e t é s