h i r d e t é s


Elkészült a hálapénz illemtana

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Elkészült a hálapénz illemtana

2016. február 03. - 09:31
0 komment

 

Orvosok segédkeztek az összeállításban.

Forrás: ATV.hu

Az alulfinanszírozottság következtében nemcsak a rossz körülmények, az alacsony bérek, hanem az ennek kompenzálására a rendszerbe épült hálapénz is mérgezi a légkört az egészségügyben. A Délmagyarország szerint „nem árt tudni”, hogyan adjuk át a borítékot, ha már egyszer ez a helyzet.

„Természetes, hogy elfogadják”

Ami igazán megdöbbentő, hogy a lap által megkérdezett orvosok, ha név nélkül is, de készségesen segédkeztek a „hálapénzillemtan” összeállításában. „A magyar szakemberek valóban kiteszik a lelküket a betegeikért, így ha ezt valaki meg akarja nekik köszönni, természetes, hogy elfogadják” – mondta egy „neves szegedi orvos”, aki „senkit nem sért meg azzal, hogy visszautasítja háláját”. „Tévhit, hogy ciki az ajándékkosár vagy egy jó ital a készpénz helyett. Aki orvosként az ilyen ajándékokat lebecsüli, az ne fogadjon el mást sem!” – jelentette ki.

Egy „rendszeresen operáló szakember” viszont arról beszélt, hogy „volt egy család, amelyik fél órán keresztül rohangált a klinikán egy nagy méretű borítékot lobogtatva”, „Többször is elmentek mellettem, láthatóan csak a feltűnést keresték. Végül kiderült: 3 ezer forint volt, amit ilyen nagy csinnadrattával ideadtak” – mondta.

Egyszer már kifizették

Azt a megkérdezett „szakember” már elfelejtette hozzágondolni, hogy vannak családok, amelyek számára az általa lenézett háromezer forint is komoly megtakarítás, és nem rajtuk múlik, hogy a köztudatban az él: jattolni kell az orvosnak, hogy felelősségteljesen bánjon a beteggel. A borítékot átadni talán még megalázóbb, mint elfogadni, elvégre az átadó van kiszolgáltatott helyzetben, az elfogadó meg az alapjaiban rossz rendszert legitimálja. A betegek és hozzátartozóik egyébként adók formájában már egyszer kifizették a gyógyítást – a többletpénzt tehát kizárólag az államtól várhatnák a valóban alulfizetett orvosok.

A „hálapénzillemtant” egyébként még egy szürreális infografikával is megfejelték – ahogy egy ismerősöm írta hozzászólásában, ennyi erővel legközelebb felkészíthetnék arra is az embereket, hogy hogyan fizessék le a rendőrt.

 

24.hu


 

h i r d e t é s

betöltés..