h i r d e t é s

Elmarad idén a Kurultaj

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Elmarad idén a Kurultaj

2020. augusztus 07. - 14:12

 

A Szent Korona se óv meg a koronavírustól, otthon csörömpölhetnek csak a tarsolylemezek.

Lovasok felvonulása a Kurultáj, a rokontudatú népek háromnapos közös ünnepének seregszemléjén Bugacon 2016. augusztus 13-án - Fotó: Ujvári Sándor/MTI/MTVA

Elmarad az idei Kurultaj, "a Kárpát-medencei magyarság legnagyobb hagyományőrző rendezvénye", amelyet augusztus 21. és 23. között tartottak volna Bugacon - közölte a szervező Magyar-Turán Alapítvány pénteken.

"A magyar kormányzat és a szakhatóságok kérésére, hosszas mérlegelés után meg kellett hoznunk azt a döntést, amely értelmében kénytelenek vagyunk a 2020. évi Kurultaj - Magyar Törzsi Gyűlés megtartásáról lemondani" - fogalmaztak a szervezők.

Az eredeti tervek szerint szigorú korlátozásokkal, bizonyos programok törlésével tartották volna meg a Kurultajt.

"Egészen mostanáig mindent megtettünk a Kurultaj megrendezésének érdekében" - írták. Mostanra azonban új helyzet alakult ki, a környező országokban egyre romlik a járványügyi helyzet és Bugac lakosai is aggódtak.

A Kurultájon főleg lovagolni, nyilazni és őstörténeti előadásokat hallgatni gyűlnek össze magyar érdeklődők, valamint egyéb "hun és türk tudatú" vendégek.

A jövő évi eseményt 200, a 2022-est már 350 millió forint közpénzzel támogatjuk, így csak a vírus veszélyezteti, anyagi gondok aligha. (MTI) / hvg.hu


 

h i r d e t é s