h i r d e t é s

Elmossa az eső a 30 fokot

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Elmossa az eső a 30 fokot

2022. május 13. - 05:45

 

Pénteken még viszonylag magasra kúszik a hőmérső higanyszála, de a felhősebb időben szórványosan csapadékra is számítani kell.

A szakadozott frontális felhőzet napközben tovább halad dél, délkelet felé. Emellett főleg az Alföldön erőteljes lesz a felhőképződés is - ugyanakkor ezek ellenére is számíthatunk többórás napsütésre az ország nagyobb részén.
Késő délutántól északnyugat felől határozott felhőzetcsökkenés várható. Az északi megyék mellett már másutt is több helyen várható zápor, zivatar, azonban így is lesznek szárazon maradó területek. Elsősorban a Tiszántúlon heves zivatarok kialakulására is számítani lehet. A csapadéktevékenység az esti órákban megszűnik. A déli szél északnyugatira, nyugatira fordul, több helyen kísérhetik élénk, időnként erős lökések is. Zivatarok környezetében átmenetileg viharossá is fokozódhat a légmozgás.
A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 32 fok között valószínű a Dél-Alföldön a magasabb értékekkel.
Késő estére általában 15 és 20 fok közé hűl le a levegő.

A hétvégétől némi lehűlés várható, azonban a délutáni hőmérséklet továbbra is a kellemes tartományban alakul.

Szombaton fátyol- és gomolyfelhők zavarhatják a napsütést, egy-egy gyenge zápor csupán délnyugaton fordulhat elő. Hajnalban sokfelé párás lehet az idő, de napkeltétől hamar feloszlik a pára. Többfelé élénk, néhol erős lesz az északnyugati szél. 24 és 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet.

Vasárnap sok napsütésre számíthatunk, az időnként megjelenő felhőkből csapadék nem várható. Északkeleten helyenként élénk lehet a szél. 25 és 30 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

Orvosmeteorológia

Pénteken gyenge hidegfronti hatást tapasztalhatunk, és fokozódik a fülledtség. A leggyakoribb tünet a fejfájás lehet, a migrént egyre több helyen a görcsös típusú fájdalom válthatja fel.

Ezzel együtt a keringési panaszok is megszaporodhatnak, rosszullétek, mellkasi panaszok jelentkezhetnek.

Zivatarok idején romolhat az asztmások állapota.

Fogyasszunk legalább napi 2-3 liter alkohol- és szénsavmentes folyadékot! 11 és 15 óra között az UV-sugárzás a napos tájakon erős lesz, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről!

idokep.hu / idojaras.hu / met.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

Kommentek

h i r d e t é s