h i r d e t é s

Élőben nézhetjük, hogyan omlik össze egy ország

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Élőben nézhetjük, hogyan omlik össze egy ország

2015. január 21. - 01:00
0 komment

Bár az oroszokat is nagyon megüti az olcsó olaj, ám Venezuelának fájhat a leginkább az egyre kevesebbe kerülő nyersanyag.

A gazdaság romokban, a költségvetési hiány 15 százalékon áll, az infláció 65 százalék, Venezuela pedig 82 százalékos eséllyel csődbe mehet idén.

Egyre rosszabb bőrben van Venezuela a zuhanó olajárak miatt – írja a Business Insider. Az ország bevételeinek 60 százaléka származik ugyanis az olajból, a UBS bank szerint pedig most 82 százalék lehet az esélye annak, hogy az ország idén bedobja a törülközőt.

Az elemzés szerint az infláció 65 százalékon pörög, a költségvetési deficit 15 százalékon áll, az ország kormánya szerint pedig a tavalyi első három negyedévben 4 százalékkal zsugorodott a gazdaság. Az ország csődbiztosítási felára is az egekbe ugrott, pár nap alatt ötszörös volt a növekedés (5400 bázispont fölé ugrott a mutató, Magyarországé 180 alatti – csak összehasonlításképpen).

Az országban már most is igen rossz a helyzet, súlyos áruhiány alakult ki több termékből(például WC-papírból vagy tejből is), sorok kigyóznak a boltok előtt, az állam pedig hatóságilag igyekszik megszabni az árakat, ezzel pedig tovább ront a helyzeten. A venezuelai fizetőeszköz dollárral szembeni nem hivatalos árfolyama időközben elszállt. Elképzelhető, hogy már csak idő kérdése, hogy a venezuelai kormány bejelentse a külföldi befektetőknek, nem tudják fizetni hiteleiket.

 

hvg.hu

{flike}