h i r d e t é s

Eloszlanak az esőfelhők, perzselően napos idő vár ránk

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Eloszlanak az esőfelhők, perzselően napos idő vár ránk

2019. július 31. - 06:19

 

A következő napokban ismét melegszik a levegő, és napsütésre is készülhetünk. Helyenként a 30 fokot is eléri a délutáni hőmérséklet! - írja az Időjárás.hu.

Vizibiciklik napfelkeltekor Balatonmáriafürdőnél 2019. július 21-én. Forrás: MTI Varga György

Szerdán délelőtt sok napsütésre készülhetünk, de közben megindul a gomolyfelhő-képződés. Csapadék még sehol sem várható.  Délután tovább növekednek a gomolyfelhők, emellett több órára a nap is kisüt. Főként a hegyvidékek területén fordulhat elő helyi zápor, zivatar. Élénk lesz az északi szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27, 32 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Szerdán az egyre fokozódó hőség teszi próbára szervezetünket. Fennáll a napszúrás, a hőguta és a kiszáradás veszélye is, legyen nagyon óvatos! - írja a meteoklinika.hu

Szerdán fronthatás ugyan nem érvényesül, de az ismét országosan jellemző 30 fokos, vagy afeletti meleg komoly terhelést ró szervezetünkre. Amellett, hogy fejfájás, migrén jelentkezhet többeknél, az idősek és a szívbetegek számára humánmeteorológiai szempontból különösen nehéz ez az időszak. Ha hajlamos rá, akkor a vérnyomása is ingadozhat, erősödhetnek a keringési rendellenességekkel élők panaszai. A fellépő tompaság, napközben jelentkező kábaság ellen javasolt az élénkítés, de a koffeintartalmú italokat kerülje ebben az időszakban! A déli órákban feltétlenül ajánlott, hogy hűvös helyen tartózkodjon, kerülje a tűző napsütést! A legmelegebb időszak átvészelésében segít a pihenés a hűvös lakásban. Lehetőleg kerüljön mindenféle fizikai megterhelést, a sportolást is mellőzze ebben az időszakban.

A nagy melegben az izzadás során sok folyadékot veszíthet, amit ha nem pótol, akár komolyabb problémák is jelentkezhetnek. Az ásványvíz mellett üdítő gyümölcsleves, limonádé, és a friss gyümölcsök fogyasztása is jó megoldás, az étkezés során is térjen át a kímélő fogásokra. A zsírban tocsogó, túlfűszerezett fogások nagyon megterhelik a gyomrot, akár rosszullétet is okozhatnak – a strandokon se válassza ezeket!

A vízbeugrás kockázata is fokozódik, felhevült testtel ne ugorjon bele a vízbe, és csak a kijelölt helyeken fürdőzzön!

11 és 15 óra között nagyon erős UV-sugárzás várható, akár negyed óra alatt is leéghet. Az érzékenyebb bőrűek és a gyerekek válasszanak 40-es, a normál bőrtípusba tartozók pedig 30-as faktorszámú naptejet. Vegye figyelembe azt is, hogy a vízpartokon megsokszorozódik a bőrét érő sugárzásdózis, és ilyenkor ismételje meg gyakrabban az újrakrémezést!

A közlekedésben a nagy meleg által kiváltott koncentrálási problémák, a kialvatlanság, türelmetlenség jelenti a legnagyobb veszélyt. Aki hosszú útra indul, készítsen be sok folyadékot, valamint vezessen a szokásosnál is óvatosabban. Javasolt gyakoribb, rövidebb pihenők beiktatása is. Élőlényt soha ne hagyjon bezárt járműben a napon, pillanatok alatt felforrósodhat az utastér!

Vezető tünetek a mai napon: fáradtság, alvászavarok, koncentrálási problémák. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.

Időjárás.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s