h i r d e t é s

Először Magyarországon fogyhat el a dízel

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Először Magyarországon fogyhat el a dízel

2022. augusztus 09. - 07:23

Hiába szűkítették tovább a hatósági üzemanyagárak szempontjából kedvezményezettek körét, továbbra is Damoklész kardjaként lebeg a dízelhiány Magyarország feje felett – egy szakértő szerint ráadásul itt alakulhat ki először.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com/istockphoto.com

"Ha valahol először hiány fog kialakulni, az Magyarország lesz" – jelentette ki Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője. A Hvg.hu-nak adott interjújában a hatósági üzemanyagárakra vonatkozó szabályok múlt hét szombaton életbe lépett módosításával kapcsolatban fejtette ki álláspontját.

Pletser szerint kizárt, hogy a céges autók kizárásával fellendüljön Magyarországon az üzemanyagimport. Kormányzati források szerint ugyanis ezzel nagyjából 800 ezer autó szorult ki a körből, vagyis a járművek többsége továbbra is hatósági áron tankolható. „Ezek a cégek ennyiért nem fogják behozni, és nem fogják eladni a termékeiket, mert a külpiacokon ennél jóval magasabb árak vannak” – indokolta szkepticizmusát.

Elmondta, szerinte a kereslet csökkentése és a kínálat növelése jelentené a megoldást, azonban amíg érvényben van a hatósági ár, ez aligha lehetséges.

Az esetlegesen kialakuló hiánnyal kapcsolatos félelmeit pedig azzal támasztja alá, hogy borzasztóan beszűkültek a lehetőségek, miután karbantartás miatt leállt a Mol százhalombattai olajfinomítója:

  • az ország stratégiai tartalékaiból felszabadított 184 millió liternyi gázolaj a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) júniusi statisztikái alapján legfeljebb 8-9 napig elegendő, átlagosan napi 20 millió literrel számolva;
  • a finomító átmeneti leállításával 65%-kal csökkent a hazai dízeltermelés;
  • az OMV schwechati és az Unipetrol litvínovi finomítója is leállt – előbbi baleset, utóbbi pedig robbanás miatt.

Ez utóbbival kapcsolatban az Erste Bank szakértője rámutatott arra, hogy a nagyobbik üzem ráadásul dízeltermelő, így biztos a hiány a régióban. Pletser szerint ráadásul a helyzetet tovább nehezíti, hogy az import ügyében „minden a Mol nyakán maradt”, eközben a piac tovább szűkült, míg a logisztika túlterhelt.

Mint arról a Vezess beszámolt, bár a jogszabály nem fogalmaz világosan, szombaton déltől már csak magánszemélyek járművei, taxik és mezőgazdasági gépek esetében alkalmazható a 480 forintos hatósági ár. (vezess.hu)