h i r d e t é s

Első nap a digitális iskolában

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Első nap a digitális iskolában

2020. március 16. - 18:31

 

Orbán Viktor bejelentette, hogy lesz tanítás, rendkívüli, csak nem az iskolában, hanem iskolán kívül.

Azt is mondta a miniszterelnök, hogy „döcögős” lesz, nos döcögni csak az tud, ami megy. Ebből következik, hogy ami áll, mint a szög, az nem tud döcögni.

Az első számú javaslat a KRÉTA oktatási rendszer használata, amely funkcióit tekintve megfelelő az osztályzatok közlésére, a gyerek kikérésére. Persze csak azoknak a szülőknek, akik be tudnak oda lépni. Van benne kérdőív funkció is, amelyre egy pedagógus barátom azt mondta, hogy mire összeállítana benne egy kérdőívet a diákjainak, beszőrösödne az ég alja. Ebből arra következtetek, hogy a KRÉTA nem a megfelelő eszköz a digitális oktatáshoz.

Vannak tanárok, akik osztályonként Facebook-csoportba „rendezték” az osztályaikat, tanulócsoportjaikat és majd ott adják le az anyagot. 

Más iskola a Google Classroom-ban kezdte el felvenni az órákat, de a tananyagokról még nem nagyon van információ, ahogy a tanmenetről sem. Van olyan iskola, ahol a történelem és a rajz már benne van a Google alkalmazásban. Nyilván óravázlatok lesznek feltöltve, amelyekre majd esszék formájában történhet a számonkérés.

Egy gimnáziumi tanár azt mondta lapunknak, hogy a tavaszi szünetig már semmi nem fog érdemben történni, a kérdés az, hogy mi lesz a tavaszi szünet után. A gimnázium, ahol tanít az érettségizőkre koncentrál. Ezeknek a diákoknak a felkészítése a legfontosabb. Ez nagy kihívás tanárnak, diáknak egyaránt.
A nem érettségiző tanulók maximum szinten tartó feladatokat fognak kapni, de ebben a digitális formában már nem fogja elérni a követelmény a korábbi szintet.

Nagy kérdés az is, hogy milyen formában lesz vége a tanévnek, milyen jegyek alapján osztályozódnak a tanulók az év végén. Több tanárt megkérdezve az az álláspont, hogy az eddigi osztályzatok lesznek a mérvadók. Ez azért is szerencsetélen, mert így gyakorlatilag nincs esélye senkinek sem kijavítani egy félévi rosszabb osztályzatot. A javításhoz nagyon hiányzik a tanév utolsó 2-3 hónapja.

A digitális oktatás felvet egy másik nagyon fontos kérdést is. Mi van azokkal a gyerekekkel, akik hátrányos helyzetüknél fogva kimaradnak belőle? Ahol nincs okostelefon, tablet, számítógép vagy laptop? Ne a statisztikából induljunk ki, hogy ebben az országban minden sarkon van térerő és minden magyar emberre három okostelefon jut és van 3 millió forint a párnában.


 

h i r d e t é s