h i r d e t é s

Eltűnhet a gyermekorvosi alapellátás

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Eltűnhet a gyermekorvosi alapellátás

2018. május 16. - 06:54

 

"Azt várjuk az új kormánytól, hogy vegye figyelembe a gyermekgyógyászat speciális helyzetét, mivel sok szempontból más megítélés alá kell essünk, mint az általános háziorvosok" - jelentette ki Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. - Forrás: hirek.ma

Átalakítást várnak a gyermekorvosok

Póta szavai szerint a gyermekgyógyászat egyfajta specifikum az alapellátáson belül, hiszen mást tanultak, másfajta gyógyító munkát végeznek, és náluk sokkal nagyobb szerepe van a prevenciónak. A folyamatos megelőzéshez nemcsak a védőoltások beadása tartozik, hanem a szülők tájékoztatása, a szűrővizsgálatok és az egészséges életre való nevelés is, amely része minden egyes vizsgálatnak - írja a Magyar Idők.

"Ha azt látom, hogy egy gyerek hat hónap alatt tíz kilót hízott, akkor hiába jött köhögés miatt a rendelőbe, muszáj neki beszélnem az elhízás következményei­ről és az életmódváltásról" - fejtette ki a gyerekorvos.

Az egyesület attól tart, hogy megszűnik az ellátás

Mint mondta, ezeket a speciális feladatokat eddig sem a munkakörülményeikbe, sem a finanszírozásukba nem emelték be, ehelyett a mindenkori egészségpolitika egy kalap alá vette őket a háziorvoslással. "Az egész gyermekgyógyász szakma nevében mondhatom, ha több kompetenciát és több finanszírozást kapnánk a többletmunkához, azzal tehermentesíthetnénk a kórházi gyermekorvosokat és szakrendeléseket. Ezzel a szerkezeti változtatással kevesebb orvos is ugyanazt a színvonalú gyermekellátást tudná fenntartani" - hangsúlyozta az egyesület elnöke.

A gyermekorvosok közül sokan mennek nyugdíjba

A gyermekorvosok a következő években tömegével mennek nyugdíjba, így ha nem valósul meg a szerkezeti átalakulás és nem lesz utánpótlásunk, akkor tíz év múlva megszűnik a gyermekorvosi ellátás az alapellátáson belül. Ez nem évekig tartó betöltetlen praxisokat eredményezhet, mint a háziorvosoknál, hanem valóban megszűnnének a gyermekorvosi körzetek, és helyettük felnőtt- és gyermekellátást is végző, vegyes körzeteket alakítanának ki - figyelmeztetett Póta György.

"Mivel az új egészségügyi államtitkár, Nagy Anikó kórházigazgató és gyermekorvos, így ő ismeri ezeket a szempontokat. Bízunk benne, hogy ott folytatjuk az együttműködésünket, ahol eddig tartottunk, és hogy különösen a szívén fogja viselni a gyermek-alapellátás helyzetét".

hazipatika.com


 

h i r d e t é s