h i r d e t é s

Emelkedik jövőre a "potyázók" tb-je

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam

Emelkedik jövőre a "potyázók" tb-je

2020. november 23. - 16:09

 

Többet kell fizetnie, aki saját zsebből finanszírozza egészségbiztosítását.

Taj-kártya - a kép illusztráció! - Forrás: Praxis blog - Blog.hu

Ha a belföldi magánszemély nem biztosított, és más jogcímen sem jogosult egészségügyi szolgáltatásra, akkor egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie. Ennek díja 2020-ban havi 7710, illetve napi 257 forint volt, jövőre azonban már kereken havi 8 ezer forintra, illetve napi 270 forintra emelkedik – írja a NAV honlapján megjelent adatokra hivatkozva a 24.hu.

A portál emlékeztet, a biztosított a társadalombiztosítás keretében valamennyi ellátásra jogosultságot szerezhet, így táppénzt, anyasági ellátást (például csecsemőgondozási díjat, gyermekgondozási díjat) öregségi nyugdíjat kaphat, egészségügyi szolgáltatást (orvosi ellátást) is igénybe vehet.

Ha valaki nem fizeti meg a járulékot és 2020 július 1-jét követő időszakra 46 260 forintnál nagyobb hátraléka van, akkor fizetnie kell az állami egészségügyért. Ekkor ugyanis azonnal érvénytelenítik a TAJ-számot, amit csak azután fognak ismét aktiválni, ha a tartozást rendezték. Viszont a legszegényebbeknek - hatósági igazolvánnyal - továbbra is ingyenes ellátást kapnak. (nepszava.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s