h i r d e t é s

Ennyi gyereknek teszik tönkre a gyerekkorát

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Ennyi gyereknek teszik tönkre a gyerekkorát

2019. június 02. - 08:37

 

Világszerte minden negyedik gyereknek tönkreteszik a gyerekkorát - állítja a Save the Children (Mentsük meg a gyerekeket) gyerekvédelmi szervezet.

Forrás: pxhere.com

A nemzetközi gyereknap alkalmából kiadott jelentést 176 ország vizsgálatával készítette el a gyermekvédelmi szervezet. A fiúk és lányok helyzetét felmérő rangsor első helyén Szingapúr áll: itt a legjobb a gyerekek helyzete. A sort pedig Nigéria, Csád és a Közép-Afrikai Köztársaság zárja.

Nagy gond a korai terhesség és az alultápláltság

Az évente megjelenő End of Childhood Index (Gyerekkor Vége Index) a gyermekkort leginkább szétziláló tényezőkkel foglalkozik: ide tartozik a korai házasság, a korai terhesség, az oktatás mellőzése, a betegség, a hiányos táplálkozás és az erőszakos halál is. Ezek a 2000-es évben 970 millió gyereket érintettek világszerte, ma mintegy 690 milliót. Egyötödüket megölték.

"Minden gyereknek megvan a joga a gyerekkorhoz. A kormányoknak nem lenne szabad tétlenül nézniük, hogy a gyerekeknek dolgozniuk kell, kezelhető betegségben - például tüdőgyulladásban - meghalnak vagy kislányok teherbe esnek" - véli Susanne Krüger, a Save the Children egyik vezetője. Azért történtek előrelépések is: a tanulmány szerint világszerte legalább 280 millió gyereknek jobb élete van, mint 2000-ben. Egészségesebben és nagyobb biztonságban nőnek fel, oktatáshoz és elegendő táplálékhoz jutnak, valamint védve vannak a gyerekmunkától vagy a korai házasságtól. A szervezet szerint napjainkban 4,4 millióval kevesebb gyerekkorban bekövetkező haláleset történik, 48 millióval kevesebb gyerek szenved hiányos táplálkozás okozta fejlődési zavartól, 94 millióval kevesebb gyerek dolgozik és 3 millióval csökkent a tinédzserterhességek száma is.

Ezekben az országokban a legrosszabb felnőni

A gyerekek helyzete a konfliktusos területeken a legrosszabb. 420 millió gyerek él ilyen régióban, kétszer annyi, mint 1995-ben. Ezekben az országokban a legmagasabb a gyerekkori halandóság, nagy a fejletlen gyerekek aránya, és egyre növekszik az oktatásban nem részesülők száma is. Szíriában és Jemenben a korai házasság és a gyerekmunka is aránytalanul gyakori.

A szülőföldről való elűzetés az egyik legjelentősebb tényező, amely tönkreteszi a gyerekkort. Ez 2000 óta jóval nagyobb arányban befolyásolja gyerekek életét világszerte. Csaknem 31 millió gyereket érint - ez 80 százalékos növekedést jelent a 20 évvel ezelőtti arányhoz képest. (MTI) / hazipatika.com


 

h i r d e t é s