h i r d e t é s

Ennyi pénzért már takarítót sem találni

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Ennyi pénzért már takarítót sem találni

2018. augusztus 17. - 13:30

 

A Világgazdaság információi szerint, legalább 20 százalékos a munkaerőhiány a mintegy 50-60 ezer embert foglalkoztató takarítóágazatban - írja a napi.hu.

Illusztráció: flickr.com Fotó: agilemktg1

A munkaerőhiány az ágazatban régóta probléma - mondta Paár Zoltán, a Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (Matisz) elnöke. A szervezet azt szeretné elérni, hogy a 2200 forintos mimimumóradíj legyen a mérvadó az idei megállapodások során, az elnök szerint azonban a megrendelők az áremeléseket nehezen fogadják el.

Ma már nettó 130 ezer forint alatt nem lehet takarítót találni, de a Nyugat-Dunántúlon a 180 ezres fizetés sem elég csábító, amikor Ausztriában 1300 eurót (408 ezer forint) is meg lehet keresni. Az elnök szerint mégsem a külföldi munkavállalás nehezíti a munkaadók helyzetét, jelentősebb az egyéb iparágak elszívó ereje.

A szövetség ezért oktatással, kamarai védőhálóval, rezsióradíj bevezetésével erősítené a szakmát.

A lap arról is ír, hogy tavaly 4645 vállalkozás foglalkozott takarítással Magyarországon, együttes árbevételük meghaladta a 170 milliárd forintot. 2013-ban 650-nel több társaság osztozott a 40 milliárd forinttal kisebb forgalmon.

Az elnök szerint a kevés nagy cég mellett sok kis, 100 millió forintos árbevétel alatti résztvevő jellemzi a piacot.

napi.hu


 

h i r d e t é s