fbpx Ennyit fizethetünk egy kiló dióért az év végén | CIVILHETES

h i r d e t é s

Ennyit fizethetünk egy kiló dióért az év végén

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Ennyit fizethetünk egy kiló dióért az év végén

2021. október 08. - 06:44

 

Nehezen viselték a kertek és az ültetvények a hideg időt, ezért egészen valószínű, hogy idén is drágulás vár majd a dióra. Az áremelkedés mértéke még kérdéses, egyelőre csak a tendencia iránya biztos.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

„Közepes” és „jó” – ezekkel a jelzőkkel illették az idén megtermett dió mennyiségét a szakemberek. Az ország nyugati és keleti felében is vannak nagyobb diótermelő területek, például a Velencei-hegység és a Balaton térsége is ezek közé tartozik. Ezeket különböző mértékben érintették a fagyok, tehát elsősorban a hidegebb időjárásnak lesz köszönhető a dió árának emelkedése.

Eltérő termés keleten és nyugaton

Sokszínű Vidék kereste meg a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnökét, Kelemen Pétert, hogy az idei diótermés felől érdeklődjenek nála. Tőle érkezett a hír, hogy eltérő mennyiségben termett a magból Kelet- és Nyugat-Magyarországon.

Nyugaton, a Velencei-hegység és a Balaton környékén közepes (ötös skálán 2-3), a keleti országrészben ezzel szemben jó (ötös skálán 4) lett a termés. A különbség mögött az a magyarázat, hogy nyugaton érzékenyebb állapotban érte a tavaszi fagy a termést.

A fagyok miatt így nagyobb kár keletkezett a nyugat-magyarországi fákban.

És ha ez még nem lett volna elég, a fagy mellett a száraz időjárás is megtépázta a növényeket. Kelet-Magyarországon jelentősen több csapadék hullott, ezért azokon a területeken ez nem jelentett akkora problémát, mint a Dunántúlon.

Az áremelkedés mértéke

Arra a kérdésre, hogy mégis milyen arányú emelkedés várható a piacon, Kelemen Péter elmondta: a konkrét eltérés még ennyire előre nem látható, de annyi biztos, hogy a termelők emelnek majd az árakon.

"Áremelkedésre lehet számítani a tavalyi évhez képest, mert megnőttek a termelők költségei. Drágábban jutnak hozzá a felhasznált imput anyagokhoz, és a munkaerő sem lett olcsóbb, aminek valahol vissza kell köszönnie" - nyilatkozta.

Ugyan minden termelő kissé eltérő áron viszi piacra a megtermett dióját, az általános irány afelé mutat, hogy 10 százalékos emelés biztosan lesz az évben.

"Így 3000 és 4000 forint közötti áron kerülhet a boltokba a dióbél."

Azért ilyen nagy a különbség az alsó és felső határ között, mert a minőségtől és az adott bolt vagy árus árképzésétől is függhet.

Az árképzés pedig több irányba is elmehet, mivel a dió iránt folyamatosan nő a kereslet, és az emberek által, otthon, a kertekben szedett termés is kevesebb ebben az évben a kártevők pusztíztásától. (sokszinuvidek.24.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s