h i r d e t é s

Ennyit költenek a magyarok karácsonykor

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Ennyit költenek a magyarok karácsonykor

2019. december 03. - 17:19

 

2015 óta évről évre nő a karácsonyi ünnepekre szánt kiadások mértéke. A minden évben elvégzett felmérések arra is rámutatnak, hogy a többség továbbra is a havi jövedelmének megspórolt részéből fedezi a karácsonyi ajándékra fordított összegeket. A mögöttünk hagyott négy évet tekintve az már most látszik, hogy a 2019-es Karácsony lesz a leggazdagabb, nemcsak a megajándékozottak számának tekintetében, de az ajándékokra szánt költségkeret tekintetében is. Míg a megkérdezettek többsége ajándékként továbbra is készpénznek örülne, a várakozásoknak megfelelően úgy néz ki ruhanemű, szépségápolási cikk és játék is kerül majd a fák alá. De nézzük a részleteket!

A Karácsonyt idén is a digitalizáció határozza meg

Az idei Karácsonyunkat – a korábbi évekhez képest is talán valamivel nagyobb mértékben -  idén is a digitalizáció határozza meg. Bár a felmérések alapján úgy tűnik, ajándékaikat a legtöbben 2019-ben is a nagy bevásárlóközpontokban és más hipermarketekben vásárolják meg, rendkívül sokan keresgélnek, böngésznek, majd online rendeléssel tranzakciót is bonyolítanak valamilyen hazai vagy külföldi webáruház oldalán. Az elmúlt évekbe nem annyira volt jellemző, idén ellenben már egyre többen hajlanak egy családon, esetleg egy baráti társaságon belül a közösen ajándékozás felé. A felmérésben részt vevők több mint 60 százaléka másokkal összefogva és a pénzt összeadva közösen lepnek meg valakit a szeretet ünnepén.

Középpontban az okostelefon

Az elmúlt évekhez képest is többen állították, hogy az okostelefonjuk rengeteget jelent a vásárlásra fordított idő csökkentésében, a karácsonyi rohanásban eltöltött idő lefaragásában. A válaszadók 55 százaléka egészen biztosan használja az okos-készülékét arra, hogy ajándékokat keressen, de legalább ugyanennyit tesz ki azoknak a száma is, akik a karácsonyi sütés-főzéshez használják okostelefonjukat receptek nézegetéséhez. Nem véletlen, hogy a karácsonyi ajándékok között nagy számban lesz idén is okostelefon a fenyőfa alatt. A telefon az év egész időszakában elengedhetetlen a családtagokkal való egyeztetéshez, és fokozottan igaz ez a karácsonyt megelőző hetekben, nem utolsó sorban a karácsonyi hangulat megteremtésében. Minden harmadik magyar gyűjt dekorációs ötleteket és ünnepi zenéket a karácsonyi időszakra, vagy hívja segítségül okostelefonját az ajándékok beszerzéséhez.  A válaszadók szerint több órát meg lehet spórolni azzal, ha az ünnepi előkészületekhez vagy rokonlátogatáshoz az okostelefont is bevetik.

2019-ben a tavalyihoz képest is többet költünk

2018-ban átlagosan 41 ezer forintot költött a magyar karácsonyi ajándékokra, idén már átlagosan 48 ezer forinttal számolhatunk átlagosan az egy főre jutó ajándékköltség vonatkozásában. Még érdekesebb képet kapunk akkor, ha tekintetbe vesszük, hogy utóbbi összeg több mint 20 ezer forinttal haladja meg a 2015-ös keretet A megajándékozandók körét a szűk, valamint a tágabb család mellett barátok, kollégák, egyéb ismerősök alkotják. A férfiaknak szánt ajándékok között a leggyakoribb a technikai eszközök, míg a nőknél a parfüméria vezet.

Karácsony? Akkor drágulás!

Ha kedvező áron szeretnénk hozzájutni a karácsonyi ajándékokhoz, akkor lényegében az ajándékok beszerzését nem lehet elég korán elkezdeni. Nem véletlen, hogy az aktív internethasználók több mint 20 százaléka már októberben hozzáfogott az ajándékkereséshez. Igaz, a legtöbben nem kötik ezt a folyamatot konkrét időszakhoz, hanem inkább a megfelelő akciókra várnak. Mint fentebb utaltunk rá a konkrét ajándékkal kapcsolatos tájékozódás mellett már a beszerzések jelentős része is az online térben zajlik. Nem csekély ellenben azoknak a száma sem, akik az online feltérképezést követően nem internetről rendelik meg a terméket. Ők mindenekelőtt bevásárlóközpontokban, plázákban és egy kisebb részük hagyományos boltban, szaküzletben vásárol majd idén is.


 

h i r d e t é s