h i r d e t é s

Ennyit vevőt hoz a csok a lakáspiacra az MNB szerint

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Ennyit vevőt hoz a csok a lakáspiacra az MNB szerint

2016. május 02. - 14:19
0 komment

Folytatódik a lakáspiaci növekedés, a kereslet élénkülését a kormányzati intézkedések, a növekvő jövedelmek és a kamatkörnyezet is támogatja - írja a napi.hu.

Fotó: Europress / Napi.hu

Az új lakásvásárláshoz kapcsolódó hitelek volumene tavaly 50 százalékkal nőtt, a teljes lakáshitel-állomány 5 százalékkal csökkent. A lakáshitelek kamatfelára régiós szinten még mindig magas, 4 százalékpont - ismertette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Lakáspiaci jelentésének főbb megállapításait Virág Barnabás, az MNB ügyvezető igazgatója.

A lakáspiac élénkülése szegmentált és egyelőre leginkább a használt lakások piacán figyelhető meg. Az elmúlt évben a lakásárak több mint 10 százalékkal nőve a válság előtti szintre emelkedtek, a bővülés azonban nem jelent túlhevülést, mert nagyon alacsony szintről indultak az árak. Az új lakáshoz köthető hitelezés az adósságfék mellett is bővült, a növekedés dinamikája nem túlzott és a  fenntartható állapot felé mutat. A teljes lakáshitel-állomány csökkenése idén várhatóan megáll - mondta az ügyvezető.

A lakáspiac keresleti oldalát gerjeszti a tartós reáljövedelem bővülés - az évi 3-4 százalékos növekedés - , és a munkanélküliségi ráta csökkenése. Többletkeresletet generál a pénzpiaci és hozamkondíciók változása, amelynek eredményeként egyre kedvezőbb befektetési forma a lakás. A jelenlegi lakásállomány nagysága és összetétele is teret ad a bővülésnek.

A demográfiai tendenciák ugyanakkor a kereslet bővülésével ellentétesen hatnak, kivéve a bevándorlási többlettel rendelkező fővárosban és Pest megyében, valamint Győrben.

Az építőipar feszítő munkaerőhiánya is a kínálati oldalt korlátozza, ugyanakkor ebben jelentősek a tartalékok az ügyvezető szerint, részben a  rövid távon külföldön munkát vállalók visszatérése, részben a közmunkások piacra átlépése enyhítheti a hiányt.

Mi várható?

Az MNB várakozásai szerint az új építések, átadások száma már idén nőni fog, a következő két évben az eddigihez képest 10 ezer plusz új lakással kalkulálnak, ennek kétharmada, 70 százaléka lesz a csokhoz köthető.

A lakáshitelezés kondíciói várhatóan nem változnak, jelenleg 6 százalék alatt a lakáshitelek kamata, a kamatfelár több mint 400 bázispontos, a régiós átlagnál 100-150 bázisponttal magasabb, ebben van még tér az alkalmazkodásra - fogalmazott Virág.

A magas felár okait firtató kérdésre azt mondta, még mindig magas a nem teljesítő hitelek állománya a bankrendszerben, aminek a csökkentésére a jegybank számos javaslatot tett. Szerinte a piaci verseny mérsékelheti a felárat.

Az MNB évente kétszer tervezi a lakáspiaci jelentés elkészítését, a következő kiadás ősszel várható, valós idejű tranzakciós adatokkal - mondta az ügyvezető. A jelenleg elérhető árindexek ugyanis csak jelentős késéssel tájékoztatnak az árak alakulásáról - tette hozzá.

 

napi.hu


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky