h i r d e t é s

Enyhén szitálhat az eső, a kánikula elmarad

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Enyhén szitálhat az eső, a kánikula elmarad

2019. július 09. - 06:12

 

Az átlagosnál hűvösebb napok következnek - a kánikula most tartósan nem tér vissza! - írja az Időjárás.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Mohai Balázs

Kedden délelőtt változóan felhős lesz az ég, helyenként alakulhat ki záporeső.  Délután változó mennyiségű felhőzet lesz az égen, néhány órára mindenhol kisüt a nap. Számottevő mennyiségű csapadékra nem kell készülni, de egy-egy zápor, zivatar előfordulhat. Az északnyugati szél erős marad, a délutáni csúcsértékek 22, 26 fok között alakulnak.

Orvosmeteorológia

Kedden front nem érinti térségünket, a szeles időben erős fejfájást tapasztalhat és nyugtalanabb lehet a megszokottnál. - írja a meteoklinika.hu

Kedden fronthatás nem érvényesül, de a többfelé megerősödő légmozgás hatására fokozott szélterhelésre kell számítani. A szeles időben már a reggeli óráktól kezdődően többeknél jelentkezhet erős fejfájás, amely napközben sem szűnik meg.  Az erős szél hatására ingerlékenységet és nyugtalanságot tapasztalhat, könnyen elveszítheti türelmét, próbálja meg elkerülni a stresszes, feszült helyzeteket. A déli országrészben, a  változékony időben a szív- és keringési rendszer megbetegedéseivel küzdők keringési panaszokat tapasztalhatnak, de intenzív tünetekre nem kell készülni.

A reggeli időszakban erősen lehűl a levegő, egy-két helyen 10 fok alatti minimum-hőmérsékleteket mérhetünk. A hűvös időben az ízületeseknél kopásos eredetű ízületi bántalmak léphetnek fel. Ezek a tünetek reggel lesznek a legerősebbek, napközben fokozatosan mérséklődnek. 

A szabadtéri tevékenységeket elsősorban a déli tájakon zavarhatja zápor, zivatar, de jelentős mennyiségű csapadékra nem kell számítani.  A hő-és komfortérzet a változóan felhős és szeles időben erősen ingadozó. A napos időszakokban az UV-sugárzás átmenetileg elérheti az erős fokozatot.

A pollenterhelés a hétvégén lecsökkent és most sem várható, hogy jelentősen nő a légköri pollenkoncentráció. A pázsitfűfélék és csalánfélék pollenje jellemzően a közepes tartományban alakul. A kültéri gombák spóraszáma azonban továbbra is elérheti a magas-nagyon magas szintet.

A közlekedésben az erős szél okozza a fő veszélyt. Az erős széllökések csökkentik a gépjármű menetstabilitását, vezessen a megszokottnál lassabban! A szeles időben türelmetlen és ingerlékeny sofőrökkel találkozhat, az utakon fokozott figyelem javasolt!

Vezető tünet a mai napon: erős fejfájás.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s