h i r d e t é s

Erdély "legszebb" házai

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Erdély "legszebb" házai

2015. május 26. - 15:53
0 komment

 

Az erdélyi településeken, legyenek azok falvak avagy megyei jogú városok, könnyű olyan lakóépületekbe botlani, keresni sem kell őket nagyon, melyek merényletet jelentenek az elemi szépérzék ellen

- a Főtér.ro képes összeállítása. 

A bihari megyeszékhelyen áll ez a „négycsillagos” lakóház is, melynek tervezőjét vélhetően Gaudi, a nagy katalán építész ihlette meg. Azért Antoni mester mintha jobban csinálta volna, mint Pece-parti epigonja. 

Másfél évtized alatt sem sikerült befejezni ezt a Szatmárnémetiben található ingatlant, mozaikos díszítésre ellenben volt pénze a tulajdonosnak. A torzó jó ideje eladó. Hihetetlen, hogy senkinek sem kell!

Ha el akarunk rondítani egy eklektikus stílusú, tisztes polgári házat, csak egy kis fantáziára, s kétfajta, egymástól minél elütőbb színű festékre van szükség, amit lehetőleg úgy vigyünk fel a homlokzatra, hogy megbontsuk az épület szimmetriáját. Jól jöhet még egy kis csempe az ablakpárkány átépítéséhez.  

Ugyanezt, hasonló módszerekkel megoldották egy szerény, klasszicista stílusjegyeket viselő kolozsvári ház lakói is. Azért ők leleményesebbek voltak, náluk a tető is kétszínű. 

Csicsás erkélynek jutott hely ebben a társasházban, lépcsőháznak ellenben nem. Sebaj, odavarázsoltak a homlokzatra egy fém csigalépcsőt. 

Egy jól eltalált erkély dísze a háznak, gondolhatta ezen kolozsvári ingatlan tulajdonosa, esetleg tervezője. Az, hogy erkélyajtó nem készült hozzá, említésre alig méltó részlet. 

Hol lehetne méltóbb és megfelelőbb helye a kéménynek, mint a homlokzat kellős közepén? Ezen Krassó-Szörény megyei ház esetében oda is tették. 

Leginkább egy konténerre emlékeztet ez a kolozsvári lakóház, amelyen fémlemez sok van, ablak annál kevesebb. Az építész feltehetően valami egészen eredetit szeretett volna alkotni. Sikerült!

Már a növényi motívumos díszítőelemekkel kombinált mozaikos homlokzata is sokat sejtető ennek a Fehér megyei ingatlannak. Az igazi kincs azonban az oldalfalon virít, egy idilli tájkép formájában. 

Az Avas vidékén a termopán üveg a jólét szimbólumának számít, s ennek a háznak az építői, szemmel láthatóan, nem szegény emberek. Sajnos, az ő esetükben is igaz az, hogy a gazdagság nem párosul feltétlenül a jó ízléssel.

Antik oszlopok, reneszánsz szobrok és ablakkeretek, címerpajzs és kariatídák hivatottak emelni a fényét ennek a Szatmár megyei palotának, melynél kolosszálisabb giccs nem sok épült Erdélyben. 

Az oroszlán lehet a kedvenc állata a Bánffyhunyadon magasodó palota tulajdonosának, mert rakatott vagy kéttucatot a falakra és a kerítésre. Az épület persze nem csak ettől ronda.

Ha kicsi a házad, told meg egy nagyobbal, mondhatta magának a képen látható architekturális szörnyszülött lakója. És úgy is tett!

Végtelen az emberi kreativitás, amit ez a máramarosi porta is igazol. Az udvaron egy háznak alig nevezhető tákolmány áll, ellenben az utcán elhaladók megcsodálhatják magukat a kapuként és bejárati ajtóként szolgáló hatalmas tükrökben. 

Nem elég giccses a házad? Semmi vész, könnyen meg lehet bolondítani egy kék kéménnyel és ugyanolyan színű fémcseréppel, meg egy kis bádogtaréjjal. 

Ha egy ház kicsi, az nem jelenti feltétlenül azt, hogy ne rakhatnánk rá három tornyot. A tornyok csúcsán trónoló Mercedes márkajel még előkelőbb külsőt kölcsönöz az épületnek.

Ha egy ház kellemes architektúrájú, attól a porta összhatása még lehet megmosolyogtatóan ízléstelen. Egyszerű a képlet, csak egy megfelelő kerítés kell, antik oszlopoklal, római mellszoborral, oroszlánnal, sassal, griffmadárral. 

Ha Déván épít házat az ember, könnyen megtörténhet, hogy megihleti a vár, és két bástyát is szeretne az otthonába, melyekhez lőrésszerű ablakok dukálnak. Praktikus lakás, ellenséges támadás esetén könnyen védhető.

Erkély nélkül nem is ház a ház. A képen látható eléggé ingatagnak tűnik, de legalább ronda. A kapu méltó lenne rá, hogy esettanulmányként bekerüljön az egyetemi tanagyagba: bár esztétikailag sem hétköznapi, a legfigyelemreméltóbb a mód, ahogy beledolgozták a postaládát.

Ahogy a megfelelően kiválasztott kiegészítők nagyban fokozhatják egy viselet összhatását, ugyanúgy a kellő számú és hozzáértéssel elhelyezett kerti törpe is közröhej számba menővé tehet egy alapjáraton unalmasan giccses épületet. Ennek a családi háznak a homlokzatára 16 darab került fel. Tény, más velük a ház.

Iskolapéldája ez a kolozsvári családi lak annak, hogyan lehet kevés pénzzel merényletet elkövetni a szépérzék ellen. A kellékek: a falak színétől rikítóan elütő tető, minél több tornyocska, ha lehet, a dollár jegyében, ágaskodó lovak a kapuoszlopokon. Hatásos kombináció.

Aki igazán ad magára, az négyszintes tetőt rakat a házára, tornyokkal, Mercedes-jelekkel megspékelve, s feliratja rá bádogbetűkkel, ki a kedves kuckó büszke tulajdonosa. Így legalább tudjuk, kit kell irigyelni. 

Fa, beton és tégla eredeti kombinációjából áll össze ennek a bihari háznak az utólag felhúzott emelete. Kár, hogy ponyva vagy néhány felesleges nejlonzsák nem volt a ház körül, ügyesen be lehetett volna dolgozni azokat is a falba.

Végezetül még egy ház, azt bizonyítandó, hogy a szépérzék hiánya, párban a grandomániával, nem erdélyi specifikum. Ez a monstrum egy Kusturica-film hatásos díszlete lehetne, egy balkáni keresztapa szürrealisztikus rezidenciája. Sajnos, nem filmdíszlet, budapesti magánház.

 

foter.ro és a második rész (Címlap: Nagyvárad dísze ez a kertvárosi családi ház, mely kék színe ellenére sem rína ki nagyon a környezetéből. Így ellenben, hogy odabiggyesztették elé a New York-i Szabadság-szobor kicsinyített és kékre mázolt mását, lehetetlen nem felfigyelni rá. Tiszta Amerika! - Képek forrása: foter.ro)

Posted by SEJT on 2015. május 26.

 

h i r d e t é s