h i r d e t é s

Érkezik a hidegfront, megszűnik a kánikula!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Érkezik a hidegfront, megszűnik a kánikula!

2018. június 13. - 06:12

 

Szerdán a több-kevesebb napsütést követően északnyugat felől megnövekszik a felhőzet és többfelé alakul ki zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás, jégeső is lehet! - írja az Időjárás.hu

Fokozatosan mindenütt megszűnik a nagy meleg!

Ma délelőtt a napsütést időnként felhők zavarják, de csak néhol lehet zápor, esetleg zivatar.

Délután északnyugat felől megnövekszik a felhőzet, és többfelé várható zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás, jégeső is lehet. Élénk lesz az északnyugati szél, zivatar idején erős-viharos széllökés is lehet.

24, 30 fokra számíthatunk.

Orvosmeteorológia

Szerdán délután hidegfront éri el a térségünket. A frontra érzékenyeknél fejfájás, migrén, görcsös panaszok jelentkezhetnek! A szív- és keringési problémákkal küzdők fokozottan ügyeljenek magukra! - írja a meteoklinika.hu

Szerdán frontmentesen indul a nap, majd délutántól északnyugat felől hidegfront ér el bennünket. A frontra érzékenyeknél fejfájás, migrénes, valamint görcsös panaszok jelentkezhetnek. A szív betegségben szenvedők fokozottan ügyeljenek magukra, érdemes délelőtt meginnia egy csésze galagonyateát.

A nap első felében csak átmenetileg csökkenhetnek az esetlegesen fennálló keringési panaszai, de a pihentetőbb alvás után azért némiképp könnyebben indulhat a napja. Délután aztán előbb csak a Dunántúlon, majd máshol is egyre intenzívebb vérnyomásproblémákat, vérnyomás-ingadozást tapasztalhat. A délkeleti tájakon élőknél a fülledt, párás 30 fokos melegben légszomj, rosszullét is felléphet.

Amennyiben fokozottan érzékeny a megnövelt folyadékbevitelt a kissé hűvösebb északnyugaton se csökkentse. Gyógyteákat, ásványvizet, csapvizet fogyasszon, napi 2-3 litert. Az immunrendszerét érdemes folyamatosan erősítenie, ezt most nagyon könnyen megteheti a friss, hazai idénygyümölcsökkel. A cseresznye bátran ajánlható, a magas vitamintartalma mellett kedvezően hat az egész szervezetre.

Az UV-sugárzás a déli órákban sokfelé erős, helyenként nagyon erős lesz, inkább csak a Dunántúlon kell kisebb leégésveszélytől tartania a változékonyabb idő miatt. Másutt elengedhetetlen a magas faktorszámú fényvédő szerek használata, ugyanis akár 15-20 perc alatt is leéghet a bőre.

A pollenterhelés a magas, nagyon magas tartományban alakul, főleg a pázsitfűfélék és a csalán pollenje válthat ki tüneteket az arra érzékenyek körében.

A közlekedés során eleinte a vakító napsütés, délutántól pedig már inkább a nedves, csúszós utak jelentik a fő baleseti forrást. Helyenként vízátfolyásokra, zivatarokra is számítson. Vezessen a megszokottnál lassabban, óvatosabban, és tartson nagyobb követési távolságot. Tompulnak a reflexek, és a zivatarokban erős széllökések is csökkenthetik a menetstabilitást.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s