h i r d e t é s

Erős hidegfront véget vet a kánikulának

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Erős hidegfront véget vet a kánikulának

2020. július 11. - 05:50

 

Erős hidegfront vonul át felettünk, amely mögött több fokot hűl a levegő. A jövő héten az átlagosnál pár fokkal hűvösebb idő lesz jellemző, de számottevő csapadék ekkor már nem alakul ki. - írja az Időjárás.hu

Délelőtt túlnyomórészt napos idő várható, a nyugati határvidéken növekedhet meg a felhőzet. Számottevő csapadék ekkor még nem lesz.

Délután markáns hidegfront tör be az országba, a megnövekvő felhőzetből több helyen lehet zápor, zivatar.  Az északnyugati irányú szelet erős, olykor viharos lökések kísérhetik. A maximum-hőmérséklet értékei a front előtt 32-36 fok között, a front által érintett nyugati területeken 22-28 fok között alakulnak. 

Vasárnap délelőtt nyugat felől felszakadozik a felhőzet és kiderül az ég, a Tiszántúlon még borult, esős marad az idő.  Délután sokfelé kisüt a nap, a középső és keleti tájakon lehet több felhő az égen, a főváros térségében egy-egy zápor előfordulhat. Erős lesz az északi szél. 20, 25 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Orvosmeteorológia

Szombaton délelőtt nagyon erős hidegfront érkezik északnyugat felől. Eleinte csak a Dunántúlon érezteti hatását, majd délutántól már a középső, este a keleti megyékbe is meghozza a felfrissülést. - írja a meteoklinika.hu

A front előterében az egekbe szökik a hőmérséklet, a középső és keleti tájakon nagyrészt 30 fok fölött alakul a hőmérséklet.

Könnyen lehet, hogy az év eddigi legmelegebb napja lesz a szombati, hiszen egyes helyeken egészen 34-36 fokig melegedhet a levegő!

A front érkezésével fokozódnak a görcsös panaszok, keringési problémák lépnek fel, megnőhet a koraszülések száma.

A markáns terhelés ellen védekezni nem igazán lehet, nagyon jó helyzetben vannak azok, akik már átestek a Meteo Klinika meteogyógyászati kivizsgálásán és van fényterápiás szemüvegük

A záporok, zivatarok környezetében erősen fülledté válik a levegő, az asztmások a leginkább veszélyeztetettek. Nekik azt javasoljuk, hogy a csapadékos időben maradjanak zárt térben és pihenjenek le.

Mindenképpen fontos testtömegtől függően 2-3 liter folyadékot elfogyasztani és ez lehetőség szerint ne cukros ital legyen! A leginkább ajánlott ilyenkor a behűtött, szénsavmentes ásványvíz, de jó megoldás lehet egy tányér hideg gyümölcsleves is. A nehéz, zsíros és fűszeres ételeket szintén el kell kerülni, ezek nagyon megterhelik a gyomrot és további rosszulléteket okozhatnak. A napszúrás ellen védekezzen széles karimájú szalmakalappal, de legjobb, ha 11 és 15 óra között egyáltalán nem tartózkodik a napon.

Szabadtéri tevékenységeknek a Dunántúlon nem kedvez az idő, tehát senki ne tervezzen erre a napra Balatoni kirándulást vagy strandolást. A Velencei-tó sem jó megoldás, hiszen a front gyorsan eléri ezt a térséget is.

Az UV-sugárzás a derült tájakon extrém lehet, a front által elért nyugati területeken alacsony lesz.

A közlekedés során nagy a balesetveszély, az utakon fokozott figyelem javasolt!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s