h i r d e t é s

Erősen fülledt napunk lesz

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Erősen fülledt napunk lesz

2020. augusztus 14. - 05:54

 

Pénteken nem érkezik front térségünkbe. Az egyre nagyobb területen kialakuló zivatarok erősen fülledt időt eredményeznek.

A Dunántúl jó részén és a középső országrészben alapvetően felhős idő várható viszonylag kevés napsütéssel, hosszabb napos időszakokra elsősorban az északkeleti megyékben számíthatunk.
Délelőtt a középső tájakon és az Alföldön eső és zápor lesz a jellemző, késő délután, este már inkább a nyugati és déli megyékben fordulhat elő zápor, zivatar.
Zivatarok körül megerősödhet, esetleg viharossá fokozódhat a szél, de általában mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 32 fok között alakul. Késő estére 18 és 23 fok közé hűlhet le a levegő. (met.hu)

30 fok feletti maximumok lesznek a hétvégén is

Szombaton a változóan felhős időben helyi záporok és zivatarok is kialakulhatnak, de marad a meleg. Az északnyugati szél mérsékelt lesz. 27, 32 fokra melegszik a levegő.

Vasárnap záporokkal, zivatarokkal tarkított időre van kilátás. Megélénkül a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27, 32 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Pénteken frontmentes időben lesz részünk. A kánikula ugyan folytatódik, de napközben egyre többfelé záporok és zivatarok teszik változékonnyá az időt. - írja a meteoklinika.hu

A melegfrontot jellemző tünetek ezen a napon is felléphetnek, gyakori vendék lesz a fejfájás, a fáradékonyság, amely miatt a munkateljesítmény is csökken. A folyamatos folyadékfogyasztás mellett a fáradtság leküzdésében segíthet 1-2 csésze citrommal ízesített tea. A kialakuló záporok, zivatarok hatására erősen fülledté válik a levegő, ennek hatására fokozódnak a légzőszervi panaszok. Az asztmások körében gyakori lehet a légszomj, a fulladás és múló rosszullétek is felléphetnek. A keringési problémákkal küzdőket szintén megviseli a fullasztó idő.

Az éjszaki időszakban sem frissül fel jelentősen a levegő, emiatt gyakoribbá válnak az alvásproblémák is. A nyugodt alvás érdekében lefekvés előtt szellőztessen ki.

Szabadtéri tevékenységek: A szabadtéri tevékenységeket a Tiszántúl kivételével sokfelé zavarhatja zápor, zivatar. A vízparti programoknak sem kedvez az idő, aki a napját a Balatonon tölti folyamatosan figyelje a viharjelzést!

UV-sugárzás: Az UV-sugárzás a napos időszakokban nagyon erős lesz, fennáll a leégés veszélye. A leégés elkerülése érdekében ne tartózkodjon hosszabb időt a napon, és használjon fényvédő krémet.

Pollen: A csalánfélék és a parlagfű okozza a legtöbb gondot az allergiások körében. A pollenszint várhatóan a következő napokon is nőni fog.

Közlekedés: A közlekedés során nagy a balesetveszély. Az utakon a zivatarok okozzák a fő veszélyt, vezessen fokozott figyelemmel!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s