h i r d e t é s


És csak zúgnak a harangok...

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

És csak zúgnak a harangok...

2017. január 02. - 15:39
0 komment

 

A Tékozló Homár Blogon jelent meg ez a szilveszteri "rossz" viccnek is minősíthető csörte.

Tisztelt Polgármesteri Hivatal / Egyház!

Mélységesen fel vagyok háborodva hogy karácsony jegyében, főleg a katolikus egyház eszeveszetten, a legnagyobb harangjaival harangozzon a késő éjszakai és kora hajnali időszakban, legalább 5-10 percen keresztül, ezáltal a környék nyugalmát megzavarják, csendháborítást követnek el!

Megértem hogy karácsony van, és megértem hogy reggel 8-tól este 10-ig harangoznak a szükséges időpontokban, de  felháborító hogy éjfélkor, hajnal 1 óra után, hajnali fél 6-kor, reggel 7-kor agyatlan módjára a legnagyobb, leghangosabb harangot bevetve zeng Kecskemét főtere és annak 2 km-es körzete mert a "szeretet ünnepe van".

Kérdésemre a katolikus egyháznál annyit mondtak, hogy a híveket a templomba hívogatják az éjszakai misére, viseljem el pár napig ezt illetve a kora hajnali harangozásokat.

Könyörgöm: 2016-ot írunk, van facebook, van weboldal, vannak egyházi hírlevelek, a hívek meg alapból tudják hogy mikor kezdődik a mise (evangélikus vagyok, nálunk is ugyabban az időpontban van, mégsem verjük fel a várost éjszaka / hajnalban harangozásokkal!)

Vagy ha már annyira muszáj harangozni miért nem benn a templomban harangoznak  a híveknek, - alternatívaként esetleg a legkisebb haranggal 3-at harangozzanak ha az a szabály hogy a téren is hallható legyen hajnalban de az, hogy hajnalok hajnalán 10 percig zeng az egész város úgy vélem több emberben inkább utálatot, felháborodást vált ki az egyház felé, mint szeretetet!

Nem lehetne ezen változtatni központilag, esetleg az önkormányzat nem tudná előírni, hogy hangos tevékenységet az egyázak is reggel 8 - tól este 22 óráig (karácsonykor éjfélig) végezhetnek, utána a lakók pihenéshez való joga miatt semmilyen zajhatást nem folytathatnak?!

Komolyan nem értem mi szükség ezekre az eszetlen hangos, hosszú harangozásokra, jó volna ha az itt élők érdekeire is tekintettel lenne az egyház, az önkormányzat meg kiállna a szavazóik érdekeiért, hisz az ünnepek alatt SZERETNÉNK VÉGRE PIHENNI!!!!!

Várom intézkedésüket, tájékoztatásukat megoldható-e fenti problémám.

Tisztelettel: 
K. Zoltán

Azért van arcuk ezeknek! Tehát ha holnap egy müezzin jön, akkor azt is el kell viselnünk? Csendháborítás sem vonatkozik a kedves papokra? 
Üdv: 
Zoltán

Tisztelt K. Zoltán!

Köszönjük, hogy véleményét megírta a harangozással kapcsolatban. Számunkra mindenki véleménye fontos, az Öné is. Levelében viszont valótlanul állítja azt, hogy hajnal 1 után, illetve hajnali fél 6-kor harangozunk a Nagytemplomban. Szenteste fél 12-kor és éjfélkor harangozunk. Az is valótlan, hogy 10 percig szól a harang. Ez az állítás egyszerűen nem felel meg a valóságnak. Észrevételét olvasva a következő valós történet jutott az eszembe: amikor a kommunizmus idején felépítették a korszak egyik büszkeségét Sztálinvárost, az újonnan épült munkás városban természetesen nem engedélyezték, hogy templom épüljön. Amikor már puhult a diktatúra, s a várost már Dunaújvárosnak hívták, immáron lehetett ebben a városban is templomot építeni, de hosszú ideig nem harangozhattak ebben a templomban, nehogy zavarják a szocializmust lázasan építő munkások nyugalmát és pihenését. Teljesen egyetértek Önnel abban, hogy a mai modern időkben használni kell a rendelkezésünkre álló modern eszközöket. Mi ezt megtesszük, a miserendünk a plébánia honnlapján is elérhető és olvasható. Az Ön által emlegetett modern idők számunkra örvendetes velejárója azonban az is, hogy országunkban vallásszabadság van, amely azt jelenti, hogy mindenki alkotmányos joga a vallás gyakorlása, s az ezzel járó dolgok, mint például a harangozás is. Ez a jog akkor is fennáll, ha bizonyos embereket ez zavar, vagy idegesít. Éppen ezért nem várható el az Önkormányzattól sem az, hogy korlátozza ezt a nagyon fontos alkotmányos jogot. Mi mindig a békés egymás mellett élésre és a párbeszédre törekszünk mindenkivel. A harangozás viszont számunkra jóval több a hívek istentiszteletre, vagy szertartásokra hívogatásánál. Jelentőségét jelzi például az, hogy az újonnan öntött harangokat a püspök mindig felszenteli, mielőtt használnni kezdik azokat. A legnagyobb harangokkal pedig csak vasárnap és ünnepnapokon szoktunk harangozni. Ön, amikor a belvárosba költözött, gondolom, tisztában volt azzal, hogy ezen a területen több templom található, amely tény és körülmény meglehetősen sok harangozással jár. Ide költözésével Ön ezeket a körülményeket vállalta. Amennyiben nehezen viseli ezt a körülményt, költözzön a város más részeibe, ahol a templomoktól távolabb élhet, s ahol nem idegesíti Önt a templomokban zajló agyatlan harangozás. Egy biztos: mi továbbra is harangozni fogunk, nem agyatlanul, hanem a harang automatánk beállításainak megfelelően. Felesleges és szükségtelen harangozásokat nem fogunk végezni, csak a szükséges és elégséges mennyiséget. Békés, boldog új esztendőt kívánok szeretettel Önnek és szeretteinek! S még egyszer hálásan köszönöm, hogy elmondta a véleményét!

Tisztelettel:

XY

plébános


h i r d e t é s

betöltés...

;