h i r d e t é s

Eső áztatja az országot és nem csitul a viharos szél

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Eső áztatja az országot és nem csitul a viharos szél

2019. május 14. - 06:09

 

A következő napok időjárását mediterrán ciklon alakítja: viharossá fokozódik a szél,a Dunántúlon sokfelé eshet az eső, sőt a magasabb hegycsúcsokon újra havazhat! - írja az Időjárás.hu.

Szivárvány és viharfelhők Pécsen. Illusztráció: MTI Fotó: Sóki Támás

Kedden délelőtt folytatódik a borús idő, sokfelé várható eső.  Délután zárt felhőzet borítja az eget, amelyből ország nagy részén számítani kell tartós esőre. Viharos lesz a szél, a délutáni csúcsértékek a Dunántúlon 5, 10 fok között, másutt 12, 18 fok között alakulnak.

Orvosmeteorológia

Kedden melegfront érkezik térségünkbe. A megterhelő helyzetben nem csak a frontérzékenyeknek lesz nehéz napjuk! - írja a meteoklinika.hu

Kedden egy mediterrán ciklon melegfronti szakasza éri el térségünket és okoz országszerte csapadékos, szeles időt. A melegfrontra érzékenyek körében fokozódnak a gyulladásos panaszok, migrén, fáradékonyság és alvászavar léphet fel.  Panaszai mérséklése érdekében fogyasszon több folyadékot, a fáradtság leküzdésében segíthet napi 2-3 csésze zöldtea. Ha szívbeteg, akkor fokozott terhelésnek van kitéve, lehetőség szerint pihenjen sokat, ne erőltesse meg magát. Többeknél keringési problémák, vérnyomás-ingadozás is felléphet, rosszullét jelentkezhet.

A csapadék, majd az érkezett több fokkal hűvösebb levegő hatására az ízületi panaszok is felerősödhetnek, az előző napokhoz képest a felhősebb időben kellemetlenebb napban lesz részünk. Az erős, időnként viharos szél által érintett tájakon nyugtalan, ingerlékeny lehet, könnyen elveszítheti a türelmét akár egy-egy kisebb probléma kapcsán is. A hirtelen időjárás-változás kellemetlen közérzetet, nyomott hangulatot okozhat.

A szabadban ingadozó lesz a hőérzet, romlik a komfortérzet és növekszik a megfázásveszély. Réteges, az előző napoknál vastagabb öltözet javasolt, a szabadtéri programokat pedig országszerte eső, záporeső zavarja.

A csapadék és szeles idő hatására a légköri pollenkoncentráció alacsony és a következő napokon sem nő a pollenterhelés.

A közlekedésben résztvevők is nehéz napra számíthatnak: a csapadék hatására sokfelé lehet vizes, nedves útszakaszokkal találkozni, könnyen megcsúszhat a jármű, növekszik a balesetek bekövetkezésének kockázata. Erős, időnként viharos légmozgás lesz jellemző többfelé, ez csökkenti a menetstabilitást, valamint türelmetlenséget, ingerlékenységet is okozhat. A szokásosnál is óvatosabban közlekedjen!

Vezető tünetek a mai napon: migrén, vérnyomás-ingadozás, keringési panaszok.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s