h i r d e t é s

Eső lehet a hóból

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Eső lehet a hóból

2019. január 13. - 06:09

 

A hétvégén változékony időben lesz részünk, eleinte havazás várható, majd az enyhülés hatására egyre többfelé vált esőre a csapadék - írja az Időjárás.hu

Délelőtt az erősen felhős, borult ég mellett szórványosan várható havas eső, északkeleten és keleten havazás. 

Délután változóan felhős lesz az ég, a gyengén felhős és erősen felhős területek egyaránt jelen lesznek. Számottevő csapadék nem várható, elszórtan alakulhat ki gyenge eső, havas eső, hószállingózás.

Élénk lesz a nyugati szél. 0, 6 fokra melegszik a levegő.

Hétfőn délelőtt többfelé felszakadozik a felhőzet, a Tiszántúlon maradhat erősen felhős az ég. A felhős tájakon havas eső kialakulhat, másutt nem várható jelentős mennyiségű csapadék.  Délután jellemzően közepesen felhős lesz az ég, több órás napsütés várható. A felhőátvonulásokból hózáporok, záporok kialakulhatnak. Viharossá fokozódik az északnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0, 4 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Vasárnap kettősfront éri el térségünket, folytatódik a humánmeteorológiailag megterhelő időszak. - írja a meteoklinika.hu

A hideg és melegfrontérzékenyek egyaránt nehéz napra számíthatnak. A frontérzékenyek körében görcsös fejfájás, izom-és hasigörcsökjelentkezhetnek, emellett migrénes panaszokra is készülni kell. A változékony időjárás további terhelést okoz, a krónikus betegek és az idősek vérnyomás-ingadozást, gyakori rosszullétet tapasztalhatnak.

A légkör magasabb rétegeiben és a talajszinten egyaránt melegedés kezdődik. A melegedésre érzékenyek körében melegfronti jellegű panaszok jelentkezhetnek. A migrén mellett fáradékonyságot tapasztalhat, de alvászavar is felléphet. Fejfájásának enyhítése érdekében figyeljen oda a folyamatosan folyadék utánpótlásra és kerülje a magas koffeintartalmú italok fogyasztását. A fáradtság leküzdésére a kávé helyett fogyasszon el egy csésze forró teát, ezzel testét is átmelegítheti.

Az időnként megélénkülő szél tovább fokozza a panaszokat, emellett ingerlékennyé és nyugtalanná válhat. A panaszok mérséklése érdekében a szeles időben ne tartózkodjon a szabadban és próbálja meg tudatosan is kerülni a stresszes helyzeteket.

Az időjárás a nap nagy részében nem kedvez a szabadtéri programoknak. A csapadékos, szeles időben alacsony a hő-és komfortérzet, könnyen megfázhat, ha nem vigyáz. A borús, fényszegény időben levertség, ingerültség és depressziós tüneteket jelentkezhetnek, ilyenkor nyűgösebb lehet a megszokottnál. Hangulatán sokat javíthat, ha színes tárgyakkal veszi körbe magát, vidám zenét hallgat, és jó társaságban tölti az időt.

A levegőminőség több nagyvárosban kifogásolható, nem ajánlott hosszabb időt a szabad levegőn tölteni. A levegőminőség javulásához hozzájárulhat, amennyiben kerüli a fosszilis tüzelőanyagok égetését és a saját gépjármű használat helyett a tömegközlekedést választja!

A közlekedést napközben többfelé nehezítheti váltakozó havazás, havas eső, eső, a hideg időben pedig helyenként télies útviszonyokra kell készülni. Jeges, csúszós útszakaszok fokozzák a balesetveszélyt, ezen kívül pedig a reflexidő is megnő. Az erős szél miatt hófúvás is előfordul, az utakon fokozott figyelem javasolt!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s