h i r d e t é s

Eső, zápor, hidegfront

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Eső, zápor, hidegfront

2023. március 25. - 05:50

Szombaton egy hidegfront miatt a megerősödő széllel hűvösebb levegő áramlik térségünkbe, de még mindig kissé az ilyenkor szokásos átlag felett alakulnak a hőmérsékletek.

Eleinte túlnyomóan borult lesz az ég, majd délutántól szakadozik, csökken a felhőzet, estére pedig szinte mindenütt kiderül az ég. Délelőtt többfelé kell esőre, záporra számítani, elsősorban északkeleten egy-egy helyen zivatar is kialakulhat. A déli órákra a csapadék súlypontja kelet felé helyeződik, majd késő délután a legtöbb helyen eláll az eső. Az északnyugati, nyugati szél sokfelé élénk, több helyen erős lesz. A csúcshőmérséklet 13 és 18 fok között várható. Késő estére 5 és 10 fok közé csökken a hőmérséklet.

Melegrekord: 26,1 fok Budaoest (Gellérthegy), 1921

Hidegrekord: -11,5 fok Kékestető, 2013

Vasárnapra túlnyomóan napos idő várható, fátyol- és gomolyfelhők zavarhatják a napsütést. A megnövekvő gomolyfelhőkből napközben záporok alakulhatnak ki elszórtan, majd este nyugat felől egyre többfelé elered az eső. A délnyugatira forduló szelet élénk, erős lökések kísérhetik. Hajnalban 1-7, délután 14-20 fokra számíthatunk.

Orvosmeteorológia

Gyenge hidegfronti hatás várható.
A frontérzékenyeknél fejfájás, vérnyomás-ingadozás, izom- és hasigörcsök jelentkezhetnek.
A többfelé élénk, helyenként erős északnyugati szélben fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, valamint nyugtalanság, ingerlékenység jelentkezhet a szélre fokozottan érzékenyeknél.
Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

idokep.hu / idojaras.hu / met.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.