h i r d e t é s

Esős és hűvös lesz a hétvége

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Esős és hűvös lesz a hétvége

2019. április 27. - 06:47

 

Markáns hidegfront érkezik záporokkal, zivatarokkal és viharos széllel! A hétvégén sokfelé várható csapadék és a hőmérséklet értékei is jelentősen visszaesnek. - írja az Időjárás.hu

2019.04.26-án, pénteken, megdőlt az országos napi maximum-hőmérsékleti rekord. Békássámsonban délután 30,9 fokig melegedett fel a levegő. Az 1934-es 30,4 fokos szerepi rekord dőlt meg ezzel. (MTI)

Szombaton erősen megnövekszik a felhőzet, sokfelé számíthatunk esőre, záporra, zivatarra. Az északnyugati szél erős lesz. 15, 20 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Vasárnap csökken a felhőzet, egyre hosszabb időszakokra süt ki a nap, de elszórt jelleggel kialakulhatnak záporok, helyenként zivatarok. Élénk lesz az északnyugati szél. Kora délután 15, 21 fok várható.

Orvosmeteorológia

Szombaton nyugat, északnyugat felől hidegfronti érkezik térségünkbe. - írja a meteoklinika.hu

A hidegfrontra érzékenyek körében görcsös panaszok jelentkezhetnek, általános lehet a fejfájás, a hasi-és izomgörcsök. A szív és keringési rendszer megbetegedéseivel küzdők vérnyomás-ingadozást, keringési panaszokat és gyakori rosszullétet tapasztalhatnak. A megterhelő élettani helyzetben elsősorban a Dunántúlon intenzív tünetek jelentkezésére is fel kell készülni, ezért az idősek és a krónikus betegek lehetőség szerint kerüljék a fizikai terhelést és pihenjenek többet! Az északnyugati irányú szél nagy területen megélénkül, többfelé megerősödik. A megerősödő légmozgás további terhelést ró a szélre érzékenyek szervezetére: a front okozta tünetek fokozódhatnak, emellett ingerlékenység és nyugtalanság is felléphet.

A Tiszántúlon napközben még melegfronti hatásra is számítani kell, az itt élők napját migrén, fáradékonyság és tompaság nehezíti.  A kialakuló záporok, zivatarok ebben a térségben erősen fülledt időt eredményeznek, az asztmások napján légszomj, nehézlégzés nehezítheti.

Szabadtéri tevékenységeket többfelé zavarhatja eső, szabadtéri programok idején szükség lesz az esőre, esőkabátra. A csapadék és a felhős idő következtében romlik a hő-és komfortérzet, emellett levertség és fáradékonyság jelentkezhet. 

Az allergiások most fellélegezhetnek, ugyanis a csapadék hatására javul a pollenhelyzet és csökken a pollenterhelés.

A közlekedés során a nedves útszakaszok és az erős oldalszél okozz a fő veszélyt. A csapadék hatására nedvessé vált utakon megnő a féktáv, az erős oldalszél ronthat a gépjármű menetstabilitásán, a balesetek elkerülése érdekében tartson nagyobb követési távolságot és vezessen a megszokottnál lassabban!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s