h i r d e t é s

Este hidegfront érkezik, de addig kánikula

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Este hidegfront érkezik, de addig kánikula

2020. július 06. - 05:45

 

Majdnem 10 fokkal lesz ma melegebb, mint holnap

Délelőtt csak kevés felhő jelenik meg az égen, csapadékra nincs kilátás. 

Délután a napsütést gomolyfelhők zavarhatják meg, ezekből egy-egy zápor, esetleg zivatar is kialakulhat. Megélénkül az északnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke 26, 31 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Hétfőn is tovább tart a meleg és a változékonyság, mely egyre inkább kimeríti a szervezetet. - írja a meteoklinika.hu

Leginkább a szívbetegek, az idősek, és a vérnyomáspanaszokkal élők veszélyeztetettek, a párásság mellett helyenként a nagy hőingás is megterhelő. Általánosak az alvászavarok, a fejfájás, a fáradtság, tompaság. A koncentrálóképesség jelentősen csökken ebben a humánmeteorológiai helyzetben, türelmetlenebbek, ingerlékenyebbek lehetünk.

Front nem jön, de nagyon megterhelő a helyzet. Ezért, amennyiben lehetősége adódik rá, akkor pihenjen sokat, kerülje a nehéz fizikai munkát, a sportokat!

Keleten a növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota.

A nap folyamán fontos az izzadás során elvesztett folyadék pótlása: ásványvíz, gyümölcstea, limonádé a legjobb választás, a cukros üdítők, az alkohol ilyenkor kerülendők. Az ásványi sókat is pótolni kell, ez megoldható ásványvízzel, valamint az ételek mértékkel történő sózásával is.

Délutántól északnyugaton már a görcsös panaszok erősödhetnek fel, hidegfronti hatás kezdődik, ami a következő nap humánmeteorológiai helyzetét is meghatározza majd.

11 és 15 óra között az UV-sugárzás a naposabb tájakon nagyon erős lesz, meghaladja 7-es értéket, akár pár perc alatt is leégést szenvedhet! Használjon magas faktorszámú fényvédő szereket, az újrakrémezést pedig rendszeresen ismételje!

A közlekedők keleten a meleg miatt türelmetlenebbek, ingerültebbek a szokásosnál, valamint a fáradtság, kábaság is növeli a balesetek bekövetkezésének kockázatát. Vezessen lassabban, óvatosabban, időnként élénk oldalszél is ronthat a menetstabilitáson, zivatarokban pedig viharos széllökések is előfordulhatnak!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s