h i r d e t é s

Esztergom továbbra is fideszes kifizetőhely

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Esztergom továbbra is fideszes kifizetőhely

2016. szeptember 10. - 10:16
0 komment

 

Enyhe túlzással naponta bizonyítja Esztergom önkormányzata polgármesterestül és képviselőstül, hogy képtelenek felelősen dönteni és hosszútávon gondolkozni.

Csak azért a túlzás, mert nem tartanak naponta képviselő-testületi üléseket.

Romanek Etelka teljesen alkalmatlan a város vezetésére, Bánhidy alpolgármester úrral az esztergomi bábszínház főszereplői. Kettejüknél és gyakorlatilag a teljes képviselő-testületnél többet ér Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök, a MOL-vezér Hernádi Zsolt és dr. Völner Pál (jogászból lett infrastruktúráért felelős államtitkár a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban 2014-ig, volt már megyei fejlesztési biztos, 2015-től október 9-től az Igazságügyi Minisztérium államtitkára - a szerk.) szava Esztergomban.

Ahogy a minősíthetetlen előző városvezetésnek, úgy a jelenleginek is az egyetlen feladat az, hogy teátrális asszisztenciát biztosítson a Fidesz kampányberuházásaihoz. Napestig sorolhatnám mi mindenre alkalmatlanok, de tisztában vagyok vele, hogy nem feladatuk a felelősség, a józan paraszti ésszel való gondolkozás, a kiállás az itt élőkért, az igazság kutatása és a helyes döntések meghozatala. Ezen, utóbbi felsorolás a NER-rel teljesen szembe megy.

A józan ész már nagyon régen elszállt, a jelölt állításnál az egyetlen szempont a felsőbb utasítások agy- és kérdés nélküli végrehajtására redukálódott. Az, hogy az érthető beszédre alkalmatlan Nyíri Attila (független), a láthatatlan Vígh László (LMP) és a Fidesznek letérdelt Stámusz Andrea (Jobbik) a képviselő-testület tagjai, nyugodtan betudhatjuk "statisztikai hibának" - ez csak a Fidesz által megcsúfolt demokrácia, a "színpados cirkusz" része.
Esztergom egy része tapsol és ujjong, miközben több, mint ezer családot kész tények elé állítottak egy (most körülírom a szart) olyan beruházással kapcsolatban, amit valójában senki nem akart.

A Fidesz tisztában van azzal, hogy a leszedált és megnyomorított társadalom ma már képtelen arra, hogy a szavát felemelje és azt mondja,

elég volt, nem kérünk többet belőle!

Ma már bármit le tudnak nyomni az emberek torkán és ehhez sokat segítenek azok az agymosott emberek, akiknek szent meggyőződése, hogy a dolgok rendben mennek és elcsépelten fogalmazva, az "ország jobban teljesít".

Könnyen beszélnek azok, akik egyszerűen "hörgésként", vagy "dudogásként" aposztofálják azt, ami az esztergomi Kovácsi lakótelepen történik. Gyűszűnyit sem érzik át a több ezer ember problémáját, hiszen nem az ő házuk előtt, nem az ő utcájukban épül fel a "csoda" (by Bánhidy László alpolgármester).

A kivitelező cég egyik mérnökének szavai még mindig a fülemben csengenek. Ő mondta azt, hogy a vasútállomás annyira összefonódott a várossal, hogy azt kijjebb helyezni nem lehet. Véleményem szerint pszichológia eset az, amikor az ember egy rossz döntést, egy hibás elgondolást helyesnek tart. Addig nincs baj, amíg egyedül van ezzel, a gond akkor kezdődik, amikor érdekből, pénzért vagy téves meggyőződésből vagy egyéb okokból mások is kezdik elhinni. A többi követő csak birka. Velük szemben állnak azok, akik alternatívát mutatnak és rettegnek az egész megépülésétől, akik nem ismerhetik meg a kertük végében, az ágyuktól "hat méterre" épülő intermodális csomópont terveit. Akik kérdeznének, de válaszokat nem kapnak, akiknek van véleménye és még mindig el merik mondani.

Az építtetőknek nem felfogási problémáik vannak, hanem nagy ívben tesznek az itt élőkre. Gagyi példát hoznak arra a valós problémára, amit egységnyi cinizmussal igyekeznek lesöpörni az asztalról. Hiszen nem kérdezhetnek meg mindenkit arról, hogy akarják-e ezt ide. Egyszerűbb tényleg nem kérdezni, hanem eldönteni kérdések nélkül. Az mellékes szempont, hogy ez így olyan messze van a demokráciától, mint a döntéshozó ágya az épülő intermodális csomóponttól.

150 méterre a projekttől bölcsőde, óvoda és iskola található. A lakótelepen pedig a nagyszámú és már tehetetlen korú nyugdíjason kívül többségében olyan családok élnek, akik egyszerű munkásemberek. Ők azok, akik a 2010 óta működő óriási egyenlőségben a munkabérükhöz mérten a legnagyobb arányban fizetnek be az államkasszába. Ezért cserébe jár nekik a zaj, a por, majd mostantól a még több zaj és a még több por és egyébként kussolhatnak, ha pedig választani kell majd, akkor elvárás, hogy hová szavazzanak.

A tervezett teherpályaudvartól nagyságrendileg 60 méterre élek és rajtam kívül még 120 család. A buszpályaudvar tervezett helyétől is 100 méteren belül kezdődnek a panelek, a kertes házak a másik oldalon ennél is közelebb vannak. De azt is nyugodtan írhatom, hogy 200 méteren belül több ezren élnek.

2018-ra, a választás évére ígérik az intermodális csomópont átadását. Majd érkezik dr. Völner Pál, aki ájtatos parolázás közepette, a megszokott stílusú győzelmi jelentésben majd kihangsúlyozza, hogy milyen jót tettek az emberekkel és mennyire jók. Az első sorban fognak állni Esztergom elöljárói és csüngeni fognak a szavain és ők is nagyon meg lesznek elégedve magukkal.

Azért megkérdezném Brüsszelben, hogy ugyan milyen logika mentén adtak pénzt egy olyan beruházásra, amelyik 240 autóbuszt és egy vasúti végállomást beépít egy kertesházas-lakótelepes övezetbe? Esztergomtól felesleges, ahogy a kormánytól és a NIF Zrt. szakembereitől is. Tudják a választ, csak nem mondják meg!

Lapunk beszerzett zajmérő eszközöket, hamarosan nappal és éjszaka is méréseket fogunk végezni, nagyon kíváncsiak vagyunk a tényleges zaj és a törvényi előírások viszonyára.


 

h i r d e t é s