h i r d e t é s

Esztergomi bazilika

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Esztergomi bazilika

2014. május 08. - 16:41
0 komment

 

A térség meghatározó épülete, az ország szakrális központja az Esztergomi Bazilika.

Azonban, ha a Bazilika honlapjára látogat bárki, akkor a programok részben gyakorlatilag nem talál mást, mint ürességet.

Miközben úton útfélen azt tapasztaljuk, hogy kormányunk tömi a pénzt az egyházakba, Esztergomban ennek a pénznek a nyomát sem látjuk a kultúra területén. Most bizonyára sokan felkapják a fejüket és elkezdik sorolni a kiállításokat, képtárat, múzeumot. Tény, hogy vannak, de ezek, csak nagyon kismértékben hatnak arra, hogy Esztergom városába érdemes legyen eljönni.

A Bazilika kiváló koncert tér, nem látok egyetlen olyan programot sem, ami ebbe az irányba mutatna. Vannak olyan, az egyház világával egybeeső színdarabok, amelyek egy ilyen térben bemutathatóak. Mikor Dél-Amerikát bejárt barátommal beszélgettem erről a témáról, elmesélte, hogy ott a templomok egész más funkciót töltenek be. A szeretet terei, a találkozásé, legyen az kulturális, baráti, vagy bármilyen.

Nálunk, úgy érzem még mindig nem találtak rá Ferenc pápa útjára, mert sokkal inkább a kivagyiság, a magamutogatás és elkendőzés színterei a templomaink, mint a megújulás, a  szeretet, az együttérzés és az elfogadásáé. Bizonyára az is benne van, hogy képtelenek voltak a magyar katolikus papok, a homoszexualitásról, a pedofíliáról, vagy bármely nem törvényes cselekedetükről, őszintén, nyíltan beszélni, beburkolództak a Mindszentyt ért tényleges meghurcolások mögé, ezzel is eltakarva az általuk meghurcolt és megalázott fiatalok arcát. Nem szeretnénk mást csak igazságot, szeretetet és kultúrát a városunkba.

{flike}

{jcomments on}


 

h i r d e t é s