fbpx EU-csúcs: óvatos optimizmus Brüsszelben | CIVILHETES

h i r d e t é s

EU-csúcs: óvatos optimizmus Brüsszelben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

EU-csúcs: óvatos optimizmus Brüsszelben

2020. július 20. - 16:37

 

Több vezető is optimistán nyilatkozott a megegyezés esélyeiről a brüsszeli uniós csúcs negyedik napján. Mark Rutte viszont keményen kitart. Azt mondta, a vezetők nem azért vannak Brüsszelben, hogy annyira jóba legyenek, hogy később egymás születésnapját ünnepeljék.

Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Francois Lenoir

Negyedik napja tart az unió csúcs a válság utáni mentőcsomag és a következő hétéves mentőcsomag elfogadásáról. Ezekkel indítanák újra Európa gazdaságát a koronavírus-járvány után.

"A kompromisszum szelleme megvan, annak ellenére, hogy voltak feszült pillanatok. De az kétségtelen, hogy előrelépés történt. Most azonban a részletekkel kell foglalkoznunk” – mondta Emmanuel Macron francia elnök.

A legnagyobb feladat továbbra is az úgynevezett fukar országok meggyőzése. Ausztria, Hollandia, Svédország és Dánia kisebb költségvetést és kevesebb vissza nem térítendő támogatást szeretne. És ők szigorú reformokat várnak a déli tagországoktól a pénzért cserébe. A holland miniszterelnök eddig mindent blokkolt.

"Nem azért vagyunk itt, hogy később elmehessünk egymás szülinapi bulijára. Azért vagyunk itt, hogy a saját országunk érdekét képviseljük” – mondta Mark Rutte holland miniszterelnök.

A német kancellár a konfliktusok ellenére is optimista.

"Világos volt, hogy a tárgyalások hihetetlenül bonyolultak lesznek. Ma folytatódnak ezek. A rendkívüli helyzetek rendkívüli erőfeszítést kívánnak. Eddig megfeleltünk a kihívásnak. Remélem, a hiányzó rész is a helyére kerül, de ez nem lesz könnyű” – mondta Angela Merkel.

Közben az Európai Parlament elnöke, David Sassoli vétóval fenyeget arra az esetre, ha nem teljesülnek a parlament jogállamisági, illetve környezetvédelmi feltételei az uniós költségvetésben. A hétvégén öt magyar baloldali EP-képviselő is kilátásba helyezte a vétót, ha nem lesz kemény jogállamisági garanciarendszer a költségvetésben. (Euronews)


 

Kommentek

h i r d e t é s