h i r d e t é s

Európa új vezetője a felvilágosodás eszméivel harcol az illiberalizmus ellen

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Európa új vezetője a felvilágosodás eszméivel harcol az illiberalizmus ellen

2019. augusztus 29. - 10:10

 

Az Euractiv Európa új vezetőjeként ír a francia elnökről, külön kiemelve, hogy Macron a nemzetközi együttműködésre kívánja építeni politikáját a világban.

Emmanuel Macron - Forrás: hollywoodreporter.com

Ezért hirdette meg a mostani nagyköveti értekezleten az európai civilizációs tervet, vagyis hogy a felvilágosodás eszméi alapján kell harcolni az illiberális demokrácia ellen. Nehogy már a katolikus Magyarország vagy az ortodox Oroszország alakítsa a dolgokat. Már az EP-választásnak is ő volt a kimondatlan győztese, de minimum a királycsináló. Hiszen egyértelműen ő mozgatta a szálakat azon az EU-csúcson, amelyen a fő tisztségek elosztásáról határoztak. De kiemelkedőt nyújtott a G7-ek tanácskozásán is.

Ám ahhoz is van bátorsága, hogy az orosz kapcsolat megújítását szorgalmazza, máskülönben továbbra is egy csomó befagyott konfliktussal kell küszködni Európában. Arról nem beszélve, hogy a kontinensből könnyen lehetne csatatér az Egyesült Államok és Moszkva számára. Szerinte nagy hiba volna, ha az unió még jobban eltaszítaná magától a Kremlt, mert az válaszul összeállna Kínával, de az semmiképpen sem áll Európa érdekében. Úgy gondolja, hogy Putyin a mindkét fél által elkövetett hibák miatt áskálódik az EU ellen. Macron elárulta, hogy a múlt héten egyetértett orosz kollégájával abban: lépésről lépésre kell javítani a viszonyt. (nepszava.hu)


 

h i r d e t é s