h i r d e t é s

Európának siker, Orbánnak kudarc a zárónyilatkozat

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Európának siker, Orbánnak kudarc a zárónyilatkozat

2018. június 29. - 18:58

 

Az MSZP szerint Orbán kudarcot vallott a tárgyalásokon.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b4) üdvözli Emmanuel Macron francia államfőt (b2) a visegrádi négyek (V4) és Franciaország csúcstalálkozóján Brüsszelben 2018. június 28-án. A kormányfő mögött Czukor József miniszterelnöki főtanácsadó (b5). Forrás: MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Európa sikere, hogy a migráció kérdésében van előrelépés a közös rendezés felé

- mondta Harangozó Gábor MSZP-s politikus pénteken Budapesten újságíróknak az EU-csúcs zárónyilatkozatával kapcsolatban.

Az ellenzéki párt elnökségi tagja, országgyűlési képviselő egy más témájú sajtótájékoztatón kérdésre kijelentette: a döntés szerint az európai államok együtt akarják ezt az ügyet kezelni, nem nemzeti alapon, és ez Orbán Viktor kormányfő politikájával szembemegy. 

Ez Európának a nagy sikere, hogy sikerült végre előrelépést tenni és megegyezni, (...) meggyőződésem, hogy ez Orbán Viktornak egyébként kudarc

- fogalmazott Harangozó Gábor. 

Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán pénteken közzétett videóban azt mondta: a visegrádi négyek nagy győzelmet arattak az uniós csúcstalálkozón, Magyarország továbbra sem lesz bevándorlóország; fenyegetett az a veszély, hogy a létrehozandó menekülttáborokból az európai országokba szétosztják a migránsokat.

Ezt a javaslatot sikerült visszavernünk és a saját javaslatunkat pedig elfogadtatnunk.

Twitter-üzenetében Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azt írta:

az uniós tagországok vezetői több kétoldalú egyeztetést követően megegyeztek a csúcstalálkozó csütörtöki munkanapján tárgyalt témákat összegző zárónyilatkozat szövegében, közte a migráció kezelését érintő kérdésekben.

Az elfogadott szöveg alapján az Európai Unión belül menekültközpontok önkéntes alapon, tagállami felajánlás alapján jöhetnének létre, amelyek úgy a szárazföldön, mint a tengeren érkezett illegális bevándorlók és menekültek kérelmeinek feldolgozását látnák el.

(MTI)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s