h i r d e t é s

Évekbe telhet behozni a távoktatás miatti lemaradást

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Évekbe telhet behozni a távoktatás miatti lemaradást

2020. november 22. - 06:24

 

Egy friss kutatás szerint a tavaszi távoktatás komolyan visszavetette a holland diákok iskolai teljesítményét. Csapó Benő neveléstudományi kutató Magyarországon is hasonlóra számít.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

Egy átlagos holland általános iskolásnak mintegy két hónapnyi tanulás esett ki a járványhelyzet miatt bevezetett 8 hetes tavaszi távoktatás alatt – erre jutott egy frissen publikált tanulmány. A vizsgálat szerint a hátrányos helyzetű és a kevésbé képzett szülők gyerekei az átlagosnál is rosszabbul teljesítettek. Ráadásul a távoktatás alatt a diákok matematikához vagy szövegértéshez szükséges készségei sem fejlődtek.

A Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézetének egyetemi tanára szerint a tavaszi távoktatás miatt Magyarországon is van lemaradás. Csapó Benő kiemelte: bár pontos eredményeket csak 2–3 éve múlva kapnak a kutatók, korábban a szünidő alatt végzett vizsgálatok bebizonyították, hogy minél fiatalabb egy diák, annál nagyobb a lemaradás.

"Esetükben ugyanis az adott idő, amíg nem jártak iskolába, az relatíve a teljes iskolában eltöltött időhöz képest sokkal nagyobb arányt képvisel. Ebből a szempontból a legrosszabb helyzetben az elsős és másodikos diákok vannak – tette hozzá a szakember –, akiknél éppen az olvasás és az alapvető matematika megtanulását szakította félbe az iskolán kívüli oktatás."

A múlt héten bevezetett szigorítások értelmében ezúttal csak a 14 évesnél idősebbek tanulnak digitális tanrendben. Csapó Benő szerint ők könnyebben kezelik ezt a helyzetet, ugyanis minél idősebbek a diákok, annál jobban kifejlődtek már a tanulási képességeik, és jobban is tudják önállóan kezelni a technikát. (Infostart)


 

Kommentek

h i r d e t é s