h i r d e t é s

Évente több ezer halálesetet okoz a veszélyes anyag

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Évente több ezer halálesetet okoz a veszélyes anyag

2015. május 26. - 09:26
0 komment

 

Az azbeszt világszerte több ezer halálesetért felelős évente. A szám azonban folyamatosan növekszik, mert a betegségek lappangási ideje akár több évtized is lehet.

Az azbeszt egészségkárosító hatását viszonylag későn fedezték fel, közel harminc év alatt azonban még mindig nem sikerült befejezni a mentesítést. Az anyag elsősorban tüdőrákot, mellhártyarákot és azbesztózist, vagyis az azbeszt por belégzése miatt kialakult kiterjedt tüdőszöveti hegesedést okoz. Az azbeszt által okozott halálesetek száma évről évre nő - ezekbe a (nem feltétlenül csak az azbeszt okozta, de az anyag jelenlétével sok esetben összefüggő) betegségekbe becslések szerint a következő tizenöt évben csak Európában háromszázezren halhatnak bele. Nyugat-Európában az 1990-es években kezdték el a mentesítést, de Magyarországon nem ilyen körültekintőek a hatóságok.

Lőrinci tragédiája

Ahogy arról korábban az ATV beszámolt, Lőrincin 1971 és 2005 között működött egy cementgyár, melynek bontása során több ezer tonna azbesztszármazékot is tartalmazó veszélyes hulladék keletkezett. Maga a bontás is szakszerűtlenül zajlott. A detonáció után a törmelékek szétrepültek, a mérgező por pedig ellepte a környéket. Az előírások szerint a bontás során kerülni kellett volna a törmelék kiporzását, és minimálisra csökkenteni a szétszóródását. Ennek ellenére a helyiek napokig lélegezték be a veszélyes port, a hatóságok pedig nem tettek semmit. Az érintettek száma (részben a több évtizedes lappangási idő miatt) felbecsülhetetlen. Az azbeszt által okozott magyarországi károkat a Magyar Nemzet igyekezett felmérni riportjában.

Nem csak hazánkban okoz gondot a veszélyes anyag. Angliában néhány napon belül két város kültéri medencéjében is mutattak ki azbesztet, ezért nem engedélyezték a strandok kinyitását. Az Egyesült Királyság Egészségügyi és Biztonsági Szervezete (HSE) még most is vizsgálja, hogy hogyan kerülhetett az anyag a medencékbe. Az egyik városban a feltételezések szerint megsérülhetett a vízkeringető csőrendszer az októberi karbantartási munkálatok során. A városi tanács azonban sietett megnyugtatni az embereket, ugyanis amíg az azbeszt a vízben van, addig nem jelent veszélyt sem a lakosságra, sem az érintett strandok személyzetére.

A legtöbb munkahelyi haláleset okozója

Az Egyesült Királyságban az azbeszt okozza a legtöbb munkával kapcsolatos halálesetet. Az anyagot széles körben használták az építőiparban az 1940-es évek végétől az 1980-as évekig. Angliában 1999-ben tiltották be a használatát, miután kimutatták, hogy számos különböző tüdőbetegségért felelős. Ennek ellenére tulajdonképpen bármelyik épület, amit 2000 előtt húztak fel, tartalmazhat azbesztet. Felmérések szerint tízből kilenc iskolában továbbra is jelen van a veszélyes anyag. Május elején egy worcestershire-i iskola egyes részeit kellett lezárni, mert azbesztet mutattak ki. Kilenc diákot kellett kivizsgálni, a tantermeket pedig egyesével ellenőrizték.

2012-ben mérföldkőnek számító döntés született Angliában. A Legfelsőbb Bíróság ugyanis elismerte, hogy több ezer áldozat és családjuk jogosult kártérítést követelni a munkáltatoktól, amiért azok nem biztosították a megfelelő védelmet, így a munkások akár évekig napi szinten lélegezték be a rákkeltő port. A kormány tavaly úgy döntött, hogy a kártérítés összegéből levonják a jogi költségeket. A rendelet hatalmas tiltakozást váltott ki, mivel a kártérítés legalább 25 százalékát kellett volna az áldozatoknak kifizetniük az ügyvédekre és egyéb költségekre. Még az Igazságügyi Minisztérium is „csalódottságát fejezte ki” a kormány álláspontja miatt. A szóvivőjük hangsúlyozta, hogy „a mellhártyarák rettenetes betegség, amely ijesztően rövid idő alatt képes elpusztítani egy életet. Segíteni akarunk a szenvedőknek és a családjaiknak, ezért kiállunk mellettük.”

Mi az az azbeszt?

Az azbesztet különböző kémiai összetételű, rostos ásványi szilikátok alkotják. Belégzéskor a rostok mélyen a tüdőbe kerülve hegesedést indítanak el. A mellhártya is megvastagodhat, és az azbeszt hatására rákos burjánzás alakulhat ki. Ez a mezothelióma, vagyis a mellhártyarák. Az Egyesült Államokban a betegség egyedüli okaként az azbesztpor belégzését tartják számon.

Az anyagot elsősorban az építőiparban használták, megtalálható például a cementben, víz- és szennyvízvezetékekben, a tetőfedő palában, valamint a vakoláshoz használt habarcsban is. Ezen kívül fékbetétek gyártásához, valamint magas hőmérsékletű berendezések hőszigetelésére is alkalmazták. A legtöbb nyugati országban már betiltották a használatát, de a fejlődő országokban, elsősorban Kínában és Indiában a mai napig elterjedt.

 

BBC / atv.hu (Címlap: Forrás: atv.hu)

Az azbesztet különböző kémiai összetételű, rostos ásványi szilikátok alkotják. Belégzéskor a rostok mélyen a tüdőbe kerülve hegesedést indítanak el. #Civilhetes

Posted by SEJT on 2015. május 26.


 

h i r d e t é s