h i r d e t é s

Évtizedek óta nem volt ilyen algás a Balaton

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Évtizedek óta nem volt ilyen algás a Balaton

2019. szeptember 12. - 07:17

 

Most az is kiderült, mi az oka.

Illusztráció: H. Szabó Sándor

Harminchét éve nem volt ekkora algásodás a Balatonban, mint ebben az évben. 

A Balaton délnyugati részén a szakértők augusztus végén rendkívül nagy algásodást figyeltek meg. A hozzáértők véleménye szerint mindezt az üledékből felszabadult foszfor okozhatja.

A Balaton klorofill-koncentrációja (algatömeg) a nemrégiben mért értékek szerint köbméterenként 300 milligramm lett, ami az eddigi legnagyobb, 1982-es értéknek a másfélszerese. Csakhogy ehhez a mértékhez 15 tonna foszfor kell, ami külső forrásból nem, csakis az iszapból kerülhetett a vízbe.

Forrás: likebalaton.hu Fotó: Keszey Ágnes

Azt viszont továbbra sem tudják, miért szabadulhatott fel ilyen mértékben az iszapból a foszfor. Ennek kiderítésére további vizsgálatok lesznek szükségesek a szakértő szerint – számolt be a HVG az MTI híre alapján.

A hidegfrontnak és az egyre inkább hűvösödő időjárásnak köszönhetően az elmúlt pár napban már csökkenni kezdett a Balaton nyugati részének algásodása. 

Az algaprobléma is rávilágított arra, hogy mielőbb egy összehangolt, komplex Balaton-kutatási program kidolgozására van szükség

– hangsúlyozta Istvánovics Vera.

A sok felszabadult foszfor legnagyobb hátránya majd jövő tavasszal mutatkozik meg, amikor ennek köszönhetően jelentős árvaszúnyograjzás várható. 

blikk.hu


 

h i r d e t é s