h i r d e t é s

Excel mint a Google Ads kampányok legjobb „barátja”

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Excel mint a Google Ads kampányok legjobb „barátja”

2023. június 26. - 09:57

Még a legjobb PPC szakembernek is gyakran „megfájdul a feje”, amikor megnyit egy több tucat kampányt, több száz hirdetéscsoportot és több ezer kulcsszót tartalmazó Google Ads fiókot. Mindaddig, amíg rá nem jön, hogy sokkal könnyebb dolga lesz, ha segítségül hívja a Google Ads Editor és Excel nagyszerű párosát.

Forrás: linkmarketing.hu

A Google Ads Editor és Excel páros erőssége

Marketinges kampány levezetése során Önnel is előfordult már, hogy kicsit elveszett a rengeteg adat között? Szerencsére ilyen esetekben rendelkezésünkre áll az Excel, amely segít gyorsan megtalálni a fényt az alagút végén. Ráadásul bármilyen fiókot tud optimalizálni az adatmennyiségtől függetlenül.

Egy Excel-függvény rengeteg módon használható, a kulcsszavak egyszerű rendezésétől a kampány teljes összeállításáig, közvetlenül a Google Ads fiókba való feltöltésig. A Toptarget Online Marketing Ügynökség kampánykezeléssel foglalkozó csapata csak ajánlani tudja a kezdő vagy profi szakemberek számára. A következőkben bemutatunk néhány olyan funkciót, amelyeket napi szinten érdemes használni.

Fontos képletek, amelyek szükségesek az Excel és a Google Ads közös használatához

LEN – képlet, amely megszámolja, hány karakter van egy cellában

Segítségével könnyen megtudhatjuk, hány karakter van egy hirdetésben. Kombinálhatjuk feltételes formázással, amely az általunk megállapított szabályok szerint kiemel bizonyos cellákat. Szuper, ha nagyon nagy mennyiségű adattal dolgozunk, és gyorsan szeretnénk megfigyelni azokat a mezőket, amelyek nem tartják be a karakterkorlátot. Illetve természetesen azokat a szűrőket, amelyek bizonyos szempontok szerint kiválasztják sorainkat.

Pivot tábla teszteléshez – pillanatok alatt összegezhetőek vele az óriási, átláthatatlannak tűnő táblázatok

Kétségtelen, hogy az egyik legnagyszerűbb eszköz az Excelben, amely pár kattintás alatt csodákra képes. Segít az adatok táblázatos strukturálásában, bizonyos szempontok szerint. Nagyon hasznos, ha nagy mennyiségű, elemezni kívánt adattal dolgozunk. Például, amikor egy bizonyos pozíció teljesítményét elemezzük, készíthetünk egy pivot táblát, amelyben a pozíció szintjén megjeleníthetjük a költségeket és a bevételeket.

Összefűz függvény – lehetővé teszi a több szöveges karakterlánc egyesítését

Ennek segítségével új kulcsszavakat hozhatunk létre meglévő kifejezések alapján, ha azokat más jelzőkkel kombináljuk. Például ha Ön „műanyag ajtót” hirdet, és ez kulcsszóként szerepel egy szűk témájú hirdetéscsoportban, de szeretné hosszabb verzióban is hirdetni. Lehet az „megfizethető műanyag ajtó”, „minőségi műanyag ajtó”, stb.

Hogy ez hatékonyan működjön, csak a fő kulcsszónak kell szerepelnie az egyik cellában, az egyéb kifejezéseknek pedig egy másikban. Ezután a képlet létrehozásával kiválaszthatjuk a kifejezések sorrendjét, ez segít gyorsan létrehozni kulcsszavakat.

Ez csak néhány hasznos funkció volt, amely hatalmas segítséget jelent a PPC szakemberek számára. Sikeres használata csak azon múlik, hogy mennyire tanulja meg a különféle Excel és Google Ads függvények használatát.