h i r d e t é s

Ez az SOS falu már nem ugyanaz Kecskeméten

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Ez az SOS falu már nem ugyanaz Kecskeméten

2019. április 30. - 13:20

 

A kecskeméti önkormányzat éves szinten 22 millió forinttal támogatja a helyi SOS Gyermekfalu Magyarország Alapítványt, valamint további 2,1 millió forinttal járul hozzá a falu közösségi házának működtetéséhez. Mivel az intézmény radikális átalakulásban van és a nevelőszőszülők egyre kiszolgáltatottabb helyzetbe kerülnek, Király József képviselő az kérdezte a legutóbbi képviselő-testületi ülésen: az elmúlt évre adott támogatást mire fordította az intézmény, az idei évre milyen tervet nyújtottak be és milyen célra? 

Az önkormányzat írásbeli válasza szerint a határozatlan időre megkötött együttműködési megállapodás rögzíti, hogy az önkormányzat az éves költségvetés terhére általános működési támogatást nyújt az SOS Gyermekfalu Magyarország Alapítvány részére a gyermekjóléti, gyermekvédelmi feladatainak ellátásához. Továbbá: a felek évente támogatási szerződést kötnek, amelyben az adott évi támogatás célját és összegét rögzítik. Az együttműködési megállapodás alapozza meg tehát az alapítvány részére biztosított éves támogatás összegét. E szerint 2015-ben fél évre 11 millió forintot, 2016-tól pedig évente 22 millió forint támogatást nyújtott az önkormányzat az alapítvány részére legalább 7 fő kecskeméti lakóhellyel rendelkező gyermek részére biztosított gyermekek átmeneti otthona gyermekjóléti alapellátás, valamint a gyermekvédelmi szakellátás feladatainak működési költségeihez.

Hangsúlyozták: a támogatási szerződésben foglalt szabályok szerint az alapítvány a támogatási összegekkel elszámolt, jelenleg az előző évi támogatás elszámolásának az ellenőrzése folyik. A 2019-es évre az előző évivel azonos célokra és azonos összegben (22 millió forint) kötnek támogatási szerződést.

Király József nem fogadta el az önkormányzat válaszát. 

Elmondta, átnézte az SOS Gyermekfalu alapítvány elmúlt éves beszámolóit, amelyek egy kaptafára készültek, szót sem ejtenek az átalakulásról, hogy ez a falu a múlt évi döntések alapján már nem úgy működik, mint korábban, miközben ugyanakkora összegű támogatást kap a kecskeméti önkormányzattól.

- Nem kaptam arra választ, hogy ez az összeg miként teljesül, miközben lassan felszámolják ezt a több mint harminc éve működő gyermekfalut, már nincsen karbantartó, kertész, sofőr, egyre csökken a kisegítő személyzet, rezsit és lakhatási hozzájárulást kérnek a nevelőszülőktől, miközben mi továbbra is annyi pénzt adunk a részükre, mintha semmi sem történt volna - mondta a szocialista frakcióvezető. Hozzátette: Ne az alapítvány fővárosi központját támogassuk, hanem azokat a nevelőszülőket akiknek nincsen saját ingatlanuk, ahová elvihetnék magukkal a nevelt gyerekeiket, mert a cél a gyerekek kiszervezése saját ingatlannal rendelkező nevelőszülőkhöz. Inkább őket támogassuk ebből a pénzből míg a nevelt gyermekeik el nem érik a 18 éves nagykorúságot!

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a képviselő felvetéseire azt válaszolta: az átalakítás a gyermekvédelmi szakkellátás keretében végzett nevelőszülői ellátást érinti, a gyermekjóléti alapellátásként működő gyermekek átmeneti otthona ellátás változatlan formában működik tovább.

Hozzátette: Király képviselő korábbi interpellációja alapján levelet küldtünk az alapítvánnyal szerződésben álló Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság részére. Ebben kértük, kísérjék figyelemmel az alapítvány szervezeti átalakítását annak érdekében, hogy az átalakulás során a nevelőszülők és a gyermekek jogai ne sérüljenek és a gyermeke elhelyezése biztosítva legyen.


 

h i r d e t é s