h i r d e t é s

Ez már nyár!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Ez már nyár!

2018. május 26. - 06:55

 

A hétvégén nyári meleg időre számíthatunk. - írja az Időjárás.hu

A napsütés mellett megnövekednek a gomolyfelhők és elszórtan, zápor zivatar várható. A szél csak zivatarok környezetében erősödik meg!

Délelőtt a napsütés mellett elkezdődik a gomolyfelhő-képződés. Helyenként kialakulhat egy-egy zápor. 

Délután napos időszakok is lesznek, de közben tovább növekszik a gomolyfelhőzet. Többfelé kell záporra, zivatarra számítani, néhol felhőszakadás, jégeső is lehet. A mérsékelt szél csak zivatar környezetében erősödhet meg.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 23, 29 fok között várható.

Vasárnap délelőtt a napsütés mellett megjelennek a gomolyfelhők, helyenként zápor kialakulhat. Délután a napos időszakok között a megnövekvő gomolyfelhőzetből szórványosan, zápor zivatar alakul ki. Mérsékelt lesz a keleti szél, zivatar környezetében erősödhet meg a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24, 29 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Szombaton nem érkezik markáns front hazánk fölé, azonban az összetett légköri helyzet hatására az előző napokhoz hasonló tünetek jelentkezhetnek. - írja a meteoklinika.hu

Országszerte több helyen fülledtté válik a levegő, ezért nehézlégzést, légszomjat, mellkasi panaszokat tapasztalhat. Ha szív- és keringési rendszer problémái vannak, akkor szintén egy nehéz napra készüljön – ennek tükrében amennyire csak teheti, kerülje a megterhelő tevékenységeket, legyen az akár nehezebb fizikai munka, vagy nagyobb szellemi erőfeszítést igénylő feladat. A zivatarok idején felerősödhetnek az asztmás panaszok is, ezért a vihar elvonultáig maradjon inkább zárt térben és pihenjen le.

Amennyiben fejfájással, migrénnel küszködött, akkor ezekre továbbra is számítania kell – az esetleges alvásproblémái szintén kiújulhatnak, megmaradhatnak. A hétvége ellenére is sokan nyűgösek, ingerültek lehetnek, előfordulhat, hogy csökken a teljesítőképesség és nehezebben tud majd koncentrálni. Ilyen esetben igyon meg délelőtt 1-2 csésze jázminos zöld teát, és kerülje a kávét és a cukros üdítőket.

A szabadban már folyamatosan ügyeljen az erős UV-sugárzásra, a déli órákban huzamosabb napon tartózkodás esetén mindenképpen használjon 30-40-es faktorszámú fényvédő szereket. Ne feledkezzen meg a szeme védelméről sem, viseljen bevizsgált napszemüveget.

Az allergiásoknál a pázsitfű, illetve egyre inkább már a csalánfélék pollenjei is okozhatnak intenzív panaszokat.

A közlekedést helyenként záporoktól, zivataroktól nedves útszakaszok nehezíthetik, egy-egy intenzívebb zápor, illetve zivatar területén pedig átmenetileg erős lehet a szél. A napszemüveg elengedhetetlen, könnyen elvakíthatja a napfény!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s