h i r d e t é s

Ez nem megoldás, hanem tűzoltás

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Ez nem megoldás, hanem tűzoltás

2018. május 23. - 10:38

 

Nem sikerül az esztergomi önkormányzatnak megoldani a hajléktalan-kérdést.

Forrás: Igom / Focebook

Alig egy napja olvastam a Facebook-on, hogy "Szent István Városának" első emberei meghozták a döntést, amely várhatóan megoldhatja azt a problémát, amelyet az egyre nagyobb számban megjelenő hajléktalanok okoznak Esztergomban. – Megsúgom, nem fogja, ahogy a főszerkesztőm írta egy kommentben

„Azt azért ne felejtsük el, hogy a fokozott rendőri jelenlét NEM megoldás, csak a probléma szőnyeg alá seprése.”

Korábban már írtunk arról az előterjesztésről, amelyet gyakorlatilag a belváros védelmében hoztak, a hajléktalanok ellen. A szokás szerint megjogászkodott szöveg kitiltja a hajléktalanokat a városközpontból. Továbbá sok-sok bekezdésen keresztül sorolja, hogy mely közterületek azok, ahol hajléktalanok nem lehetnek.

Arról, hogy esetlegesen milyen kiegészítő tevékenységeket tervez az Önkormányzat a szög egyszerű tiltáson kívül, az előterjesztésen mélyen hallgat. Ahogy arról is, hogy a belvárosból kitiltott hajléktalanok hova, Esztergom mely városrészeibe kényszerülnek áttelepülni.

Vagy majd, ha felbukkannak a város más részein, akkor kiegészítik a rendeletek további tiltással? Mégi mit tetszenek gondolni? Ha valahonnan kitiltják őket, előbb-utóbb szublimálni fognak?

És akkor elérkeztünk a tegnap Facebook-poszthoz, amely arról szól, hogy a tiltást fokozott rendőri jelenléttel támogatja meg a Hivatal.

Gratulálok a probléma elkenéséhez, mert a fenyegetés, a buzera és a tiltás minden, csak nem megoldása a problémának.

Ezzel nem azt mondom, hogy hagyni kell a hajléktalanokat úgy és azt csinálni, amit és ahogy csinálnak, de egy lecsúszott és a társadalmi normák kereteiből kiszocializálódott embert nem büntetni kell és fitogtatni vele szemben, hanem olyan programokat indítani, amelyek visszavezetik ezeket a szerencsétlenül járt embertársainkat a civilizált életbe. És akkor erre jön az az érv, hogy nincs pénz vagy az, hogy a CIVILHETES ne keltse a hangulatot. Én erre visszakérdezek, 10 millió forint van Egészségnapra, meg milliók mennek egy teljesen felesleges reprezentációkra? Arra van pénz? Esztergomot érintő társadalmi problémák megoldására nincs?

Továbbá az is végtelenül szomorú, hogy egy magát kereszténynek valló önkormányzati többség „otthon felejtette” az emberségét és azt az erkölcsiséget, amelyet köznyelven segítségnek hívunk. Nem a megoldásra mennek a tisztelt urak és asszonyok, hanem a tűzoltásra.

A döntéssel és a rendőri jelenléttel kapcsolatban, ahogy sikerült ez összehozni a Süsü jut eszembe. Attól, hogy letakarom a fejem egy pléddel, hiába gondolom azt, hogy elbújtam, hiszen attól, hogy én nem látlak téged, te ugyanúgy látsz engem.

Ha ebben az aspektusban nézem a Városháza „ténykedését” az semmivel sem különb, mint amikor egy hajléktalan közterületen végzi a dolgát.


 

h i r d e t é s