h i r d e t é s

Ez történt a magyar nagykövet bécsi egyeztetésén

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Ez történt a magyar nagykövet bécsi egyeztetésén

2023. május 24. - 05:08

"Magyarországnak szuverén joga, hogy kiutasítsa a magyarországi börtönökben fogva tartott külföldi embercsempészeket."

Nagy Andor, Magyarország bécsi nagykövete - Forrás: MTI/Filep István

"Ez a döntés egyik szomszédos ország ellen sem irányult" - mondta az InfoRádiónak adott exkluzív interjúban Nagy Andor, Magyarország bécsi nagykövete, miután az osztrák külügyminiszterrel találkozott.

A médiában úgy jelent meg, hogy bekérették Magyarország bécsi nagykövetét azok után, hogy a magyar börtönökből gyakorlatilag azonnali hatályú országelhagyás terhe mellett 700 embercsempészt engedtek el, de mint Nagy Andor az InfoRádióban rámutatott, meghívták, konzultációra kérték őt Bécsben.

"Az intézkedésre az osztrákok felkapták a fejüket. Amikor bent jártam, elmondták, rosszul esik nekik, hogy ez előre nem volt leegyeztetve, azért a 700 ember elég sok, egy kritikus tömeg, nincsenek rá felkészülve, hogy közülük hányan akarnak Ausztriába menni. Ez volt az apropó" - közölte Nagy Andor.

Látogatása nem is volt meglepetés, mivel egy nappal korábban az osztrák külügy jelezte is magyaroknak, Szijjártó Péternek, hogy ezt fogja Bécs tenni.

"Azt mondtam nekik, hogy Magyarországnak szuverén joga egy ilyen döntés, eszünkbe sem jutott, hogy valaki ezt sérelmezni fogja, azt gondoljuk, nem ártunk senkinek, egyik szomszédos ország ellen sem irányul ez a döntés. Arról van szó, hogy Magyarország börtöneiben körülbelül 2400 olyan fogoly van, akik embercsempészet miatt vannak elítélve, és ez már majdnem 12-13 százaléka a fogvatartottaknak, elég nagy létszámról beszélünk. Ezeknek a foglyoknak a fogva tartása komoly pénzébe kerül az adófizetőknek, 73 különböző nemzethez tartoznak, hogy kommunikálni lehessen velük, tolmácsra van szükség, bonyolult étkezési szokásaikhoz pedig bonyolult igazodni" - sorolta Nagy Andor.

A döntést a Belügyminisztérium hozta meg - mindazok esetében, akiknek "már csak kevés volt hátra" a büntetésükből, de azzal a feltétellel, hogy 72 órán belül hagyják el Magyarország területét azon a határon át, ahonnan érkeztek vagy ahonnan származnak.

"Többnyire Szerbiáról, Romániáról és Ukrajnáról van szó" - tette világossá.

Fontos tudni, hogy a büntetésüket nem engedték el, és ha újra elkapják őket embercsempészésért, akkor a hátralévő büntetésüket le kell, hogy üljék, illetve az új büntetést is, amit kapnak.

Nagy Andor nem gondolja, hogy ezekkel megnyugtatta volna az osztrák külügyet.

Közben az osztrák kormány migrációs politikája már hasonlóvá vált a magyarhoz annak hatására, hogy 2022-ben többen kértek osztrák papírokat migránsok, mint 2015-ben, a korábbi "csúcsévben", és ezt az osztrák lakosság sem nézi jó szemmel.

Nagy Andor szerint a menekültügyi fordulat az "osztrák baloldalon" annak a hatására ment végbe, hogy hamarosan választások lesznek Ausztriában, a kormánynak pedig "kell egy sikeres migrációs politika". (Infostart)


h i r d e t é s

Clicky