h i r d e t é s

Ezekről mindenképp tudnod kell, ha mosógépet akarsz venni

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Ezekről mindenképp tudnod kell, ha mosógépet akarsz venni

2024. május 27. - 09:14

Manapság már hihetetlenül széles a választék a mosógépek piacán. Az egyes készülékek között jelentős eltérések vannak, így egyáltalán nem mindegy, hogy melyiket vásárolod meg.

Sok pénzt spórolhatsz hosszú távon, ha odafigyelsz a mosógép energiafogyasztására

Különösen akkor fontos ügyelned arra, hogy kedvező energiaosztályba tartozó mosógépet vásárolj a Pepita.hu webshopjából, ha sűrűn fogod használni. Hosszú távon jelentős többletkiadást eredményezhet, ha olyan berendezést veszel, aminek nagyon magas az energiaigénye.

Attól, hogy 2024-et írunk, még mindig vannak a piacon kevésbé energiahatékony készülékek. Lehetőség szerint válassz olyan készüléket, amely egy mosási ciklus során nem használ többet, mint 1 kWh. Előrelátó döntés, ha a mosógép vízfogyasztására is vetsz egy pillantást. Ez az érték 40-50 liternél nem lenne szabad, hogy magasabb legyen.

Milyen kapacitású az ideális mosógép?

Egyedülállóknak vagy pároknak nem kell feltétlenül nagyobb mosógépet vásárolniuk, mint amibe elfér 5-6 kilogrammnyi ruha. A nagycsaládosoknak viszont érdemes egy legalább 10 kilogrammos kapacitással rendelkező berendezést választaniuk, máskülönben meglehetősen sűrűn kell majd bekapcsolni a készüléket.

Amit a centrifugálási sebesség kapcsán érdemes tudni

Az egyes mosógépek esetében az egyik legszembetűnőbb különbség a kapacitáson kívül az, hogy mekkora centrifugálási sebességgel tudnak dolgozni. Ez egy meglehetősen széles tartomány, hiszen van olyan gép, ami legfeljebb 800, más készülékek viszont akár 1600 fordulat/perc értékkel is működtethetők.

A kisebb centrifugálási sebességnél erősen nyirkos maradhat a ruha, ám az 1600-as értéknél már szinte szárazon lehet kivenni őket a gépből. Azt még fontos megjegyezni, hogy a kisebb centrifugálási sebességnek az a hátránya is megvan, hogy magasabb páratartalom is kialakulhat, ami a penészedésedés egyik fő előidézője.

Komoly eltérések vannak a funkciók és programok tekintetében is

A modern mosógépek megannyi programmal rendelkeznek. Még az olcsóbb gépeken is lehet általában 10 különböző programot futtatni, de sok készüléken 16 program is elérhető.

Gyors, 15, 30, illetve 60 perces programot a legtöbb mai mosógép esetében könnyedén lehet indítani, de számos berendezés tud kímélő vagy pamut programmal is üzemelni. Kisgyermekeseknek érdemes babaruhaprogrammal felvértezett típust választani, hiszen így magas hőmérsékleten, mégis kíméletesen fogják tudni kimosni a csöppség ruhaneműit. Ennek a funkciónak köszönhetően a makacs foltok is hatékonyan eltávolíthatók.

Egyre több mosógépet kínálnak gőzfunkcióval. A késleltetés és a frissen tartó opció a pörgős életvitelt élők számára jelenthet nagy segítséget, hiszen így egy sűrűn betáblázott napon is lehet mosást indítani. Újdonságnak számít, hogy a legmodernebb gépek a mosási mennyiség és a textilek típusa alapján maguk képesek meghatározni az ideális paramétereket a mosás hőmérséklete és a vízfelhasználás kapcsán is.