h i r d e t é s

Ezért ne feledkezzünk meg a padló hőszigeteléséről!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Ezért ne feledkezzünk meg a padló hőszigeteléséről!

2022. május 11. - 09:20

Miért fontos, hogy gondoskodjunk a padló hőszigeteléséről is, ha teljes körű szigetelést tervezünk? Mekkora hőveszteség történhet ezen a felületen keresztül? Milyen anyagokat alkalmazhatunk, ha a padlót szeretnénk szigetelni?

Forrás: hozo-hoszigeteles.hu

Számos különféle kérdés felmerül egy épület hőszigetelése kapcsán, s ezen belül a padlószigetelés kivitelezésével kapcsolatban. Nézzük meg, hogy milyen válaszokat találhatunk rájuk!

Miért szeretnénk hőszigetelést?

Ez az első és legfontosabb kérdés! A válasz pedig az, hogy csökkenteni szeretnénk a hőveszteséget. Amennyiben pedig ezt komolyan gondoljuk, akkor a Hozo hőszigetelés webáruház padló hőszigetelésével ebből a veszteségből akár 20%-ot is lefaraghatunk. Ugyanis a lakás hőjének ekkora hányadát veszíthetjük el a szigeteletlen padlón keresztül.

Ez az érték éppen elég nagy ahhoz, hogy amennyiben valóban komplett hőszigetelést szeretnénk megvalósítani, akkor számba vegyük azt, hogy a padlóról is gondoskodjunk. Természetesen ez sokkal egyszerűbb akkor, ha éppen építkezünk, s nehezebb a kivitelezés, amennyiben felújításról beszélünk, így fontoljuk meg alaposan, hogy megéri-e nekünk emellett elköteleződni!

Hogyan zajlik a szakszerű kivitelezés?

Először is el kell dönteni, hogy milyen vastagságú szigetelésben gondolkodunk, hiszen ennek alapján tudunk választani a padlóhoz való hőszigetelő lapok közül. Itt nem érdemes spórolni, hiszen teljesen biztos, hogy pár év múlva nem fogjuk újra elkészíteni az egészet.

Talán segít a tervezésben az is, ha tudjuk, hogy új építésű ingatlanoknál általában 6-10 cm-es szigetelést tesznek a padlóra, míg egy passzív házról beszélve a 15-20 cm-es vastagság a megszokott.

A betonra hidroszigetelést kell telepíteni, amire egy erre a feladatra alkalmas fóliát kell tenni, végül következhet a padlóhoz ajánlott, megfelelő minőségű szigetelőanyag. Ne feledkezzünk meg a diletációról, illetve az újabb réteg fóliáról sem! Ezekre kerülhet egy betonréteg, illetve padlófűtés esetén az ehhez szükséges vezetékezés is.

Milyen anyagokat válasszunk padló szigeteléséhez?

Lépésállónak nevezett, valójában terhelhetőség szempontjából megfelelő hőszigetelők között válogathatunk, amennyiben padlószigetelést tervezünk. Nagyon fontos, hogy nem lesznek alkalmasak azok a modulok, amelyek homlokzathoz vagy más felületekhez javasoltak.

Mivel ezt a munkálatot hosszú távra tervezzük, ezért nem érdemes a megfelelő és minőségi anyagokon megpróbálni spórolni. A legdrágább kivitelezés mindig az, amit el kell bontani, majd teljesen elölről, az anyagok megvásárlásától kezdve teljesen újra kell csinálni.

A padlóhoz használhatunk lépésálló polisztirolt vagy grafitos polisztirolt egyaránt, továbbá érdemes megfontolni a lépéshanggátló szigetelőlap alkalmazását, amennyiben szeretnénk tompítani például az emeletről érkező zajokat vagy fontosnak tartjuk az alattunk lakókkal ápolt jó szomszédi viszonyt.