h i r d e t é s

Ezért nem mondott semmit Pintér Sándor a meghallgatásán a Pegasus-botrányról

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Ezért nem mondott semmit Pintér Sándor a meghallgatásán a Pegasus-botrányról

2021. december 09. - 16:23

Azt viszont kifejtette, milyen nemzetbiztonság, és szerinte mi az akadálya annak, hogy választási csalások legyenek. 

Pintér Sándor belügyminiszter - Forrás: MTI/Kovács Tamás

A nemzetbiztonsági bizottság csütörtöki ülésén Szijjártó Pétert és Pintér Sándort kérdezték ki a Pegasus-üggyel, illetve a választásokkal kapcsolatban. Pintér Sándor részletes beszámolót adott a nemzetbiztonsági szolgálatok éves munkájáról – derül ki a Telex cikkéből.

A belügyminiszter szerint a szolgálatok hibátlanul látták el a feladatukat, szakszerűen és eredményesen végezték a munkájukat. Pintér szerint sok feladata volt a kémelhárításnak a koronavírus kapcsán, ugyanis sokakat érdekelt, hogy a kormány miként védekezik a vírus ellen, milyen gazdasági döntések születnek.

Pintér azt is kiemelte, hogy a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat nemcsak a kibervédelem területén tett jelentős lépéseket, de a Terrorelhárítási Központ két terrortámadást is megakadályozott 2020-ban és több nemzetközi felderítésben is részt vett.

A miniszter azt is elmondta, nem tapasztalta, hogy alacsony lenne a társadalom bizalom a titkosszolgálatok irányába. A felmérések szerint a belügyminisztériumnak magasabb bizalmi indexe van, mint az országgyűlésnek.

Pintér Sándor azt is kijelentette, hogy

Nem tudnak informatikai támadást indítani a magyar választási rendszer ellen.

„Az elmúlt időszakban nemzetközi szinten többször is felmerült, hogy egy-egy ország választásába az informatikai rendszerek támadásával valamilyen külső hatalmak beleszóltak-e” – mondta Pintér. Azonban elmondása szerint Magyarországon ez nem fordulhat elő. 

Ezt követően Pintér kifejtette ennek okát is: a magyar választási rendszer ellen azért nem lehet informatikai támadást indítani, mert Magyarországon papíralapú a választás, a szavazatok számlálásánál pedig ellenzéki delegáltak is vannak.

Pintér egyébként biztonságos és demokratikus választásokat vár. A választást magát a demokrácia ünnepének nevezte, ennek fényében pedig a rendőrök fegyvertelenül fogják ellátni a szolgálatukat jövő áprilisban.

Vadai Ágnes, a DK országgyűlési képviselője, annak ellenére, hogy nem tagja a nemzetbiztonsági ülésnek, tanácskozási joggal részt vehetett az ülésen, ahol számos kérdést is feltett a Pegasus-kémszoftverről Pintér Sándornak, aki azonban egyikre sem válaszolt.

A belügyminiszter kijelentette, csak zárt ülésen hajlandó ezekre válaszolni, mivel minősített adatokról van szó. (168.hu)


Kommentelne? Kattintson ide!