h i r d e t é s

Ezt érdemes tudni, ha streamelni szeretnél

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Ezt érdemes tudni, ha streamelni szeretnél

2021. április 14. - 15:59

 

Manapság egyre felkapottabb dolog streamelni. Évek óta egyre nagyobb az érdeklődés iránta, főleg azóta, hogy a világszerte bevezetett különféle korlátozások miatt jelentősen leszűkült a szabadidős programok lehetősége.

Forrás: rackforest.com

A streaming segítségével bárki bárhonnan közvetíthet hang- vagy videóalapú multimédiás információt az interneten keresztül. A televíziós csatornák, könyvek, papíralapú kiadványok csökkenésével párhuzamosan egyre nagyobb igény mutatkozik a webes videótartalmak iránt. Komoly versenyelőnyhöz juthat az, aki időben lép videós fronton.

Hogyan lehetséges ez? Streaming szolgáltatás segítségével egyszerű a dolog. Nem szükséges hozzá sem saját infrastruktúra, sem saját streaming szerver. Ezek komoly beruházást igényelnének, szerencsére azonban van olcsóbb megoldás is. Az élőben közvetített anyagok rögzítésére is van lehetőség annak érdekében, hogy azok később is megtekinthetők, letölthetők legyenek.

Kiknek ajánlott streaming szolgáltatásra előfizetni?

Teljes részletességgel talán lehetetlen volna felsorolni, kinek érdemes streaming szolgáltatásra beruházni. Ez a terület jelenleg is fejlődik, újabb és újabb ötletek látnak napvilágot, de vannak azért jól behatárolható területek, szegmensek, ahol a profizmushoz elengedhetetlen, hogy az adott cég képes legyen streamelni.
Broadcast és médiaszolgáltatók számára nem kell különösebben ecsetelni, hogy miért is jó a streaming.

Választhatók OTT és HbbTV megoldások, valamint élő VOD, azaz videó- és hangközvetítések is. Streaming segítségével kiépíthetők online rádióadók is.

Kik jöhetnek még szóba?

Sportközvetítésekre kitűnően alkalmas megoldás a streaming. Most, hogy a legtöbb csapatsportra nem engedhetnek be nézőket, a klubok fenntarthatják a szurkolók érdeklődését streaming segítségével.

A zeneiparban is egyre nagyobb teret kap a streaming. Amíg nem lehet koncerteket, fesztiválokat szervezni, online lehet műsort sugározni az érdeklődők számára. Sokan zárt csoportokat hoznak létre, és kizárólag fizető tagok számára teszik elérhetővé a webes műsorokat, míg mások úgy döntenek, hogy betekintést engednek a próbák hangulatába streaming segítségével.

Az elmúlt hónapok során egyre több színház kezdett el előadásokat streamelni. Most, hogy a világ számos pontján zárva tartanak a színházak, ez egy lehetőséget jelent arra, hogy akár a szokásosnál nagyobb létszámú közönség számára mutassák be a színészek a darabokat, hiszen online többen tudnak megtekinteni egy-egy színdarabot, mint ahány néző fizikailag befér egy színházba.

Vannak, akik távoktatási, képzési céllal streamelnek, míg mások videókonferenciákat és sajtótájékoztatókat szerveznek online. Az utóbbi időben voltak, akik úgy döntöttek, komplett rendezvényeket bonyolítanak le streaming segítségével.


 

Kommentek

h i r d e t é s