fbpx Ezt látja egy repülő, amit elkap az orosz vadászgép | CIVILHETES

h i r d e t é s

Ezt látja egy repülő, amit elkap az orosz vadászgép

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Ezt látja egy repülő, amit elkap az orosz vadászgép

2015. január 26. - 01:00
0 komment

 

Azt már egészen megszokhattuk, hogy folyamatosan érkeznek jelentések olyan orosz harci repülőgépekről, amik meglepően közel repülnek az USA vagy az EU-tagországok szuverén légteréhez.

Most azonban egy egészen zseniális videón láthatjuk, hogy is néz ki ez a valóságban.

A felvételt a portugál légierő P–3 Orion típusú tengeri őrjáratozó repülője készítette. A portugál gép a Baltikum felett, semleges légtérben repült, amikor megjelent az orosz Szu–27-es, hogy alaposan végigmérje.

Hogy mit keresett a portugál gép ilyen messze Portugáliától? A balti országok légterét 2004 óta a NATO védi, mindig más és más országok aktív részvételével. 2014 szeptemberétől a holland, brit és kanadai gépek mellett portugálok is részt vettek a feladatban, pont úgy, ahogy 2015-ben a magyar Gripenek is fognak.

Az Indexnek korábban nyilatkozó katonai források szerint különösebben meglepő nincs abban, hogy a Baltikum felett ilyen események történnek. Az észt, lett vagy litván bázisról felszálló NATO-gépeket azonnal befogja az orosz és fehérorosz légvédelem, pont ugyanúgy, ahogy a NATO-csapatok is igyekeznek a lehető legtöbb adatot összeszedni az orosz és fehérorosz gépekről, ha sikerül befogni valamelyiküket. Az, hogy a gépek néha ilyen közel repülnek egymáshoz, szintén nem ritka, a dolognak a személyes kíváncsiságon túl természetesen erőfitogtató célja is van.

A találkozások általában akkor jönnek létre, amikor az egyik fél gépei már olyan közel jönnek a másik ország légteréhez, hogy az elindítja az elfogásra készenlétben tartott gépeit. Ez 10-50 kilométerrel a légtér határa előtt szokott bekövetkezni, jellemzően még semleges, de már figyelt légtérben. Ha rákeresünk hasonló történetekre, látszik, hogy szinte ugyanez történt 2004-ben (és azóta valószínűleg számtalan, kevésbé dokumentált esetben is): akkor az USA Orionja repült közel az oroszokhoz, nem egy portugál gép.

 

index.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s