h i r d e t é s

Fantomcég Tiborcz István után

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Fantomcég Tiborcz István után

2018. március 21. - 12:24

 

Megduplázódott az Elios-ügyben kulcsszerepet játszó kft. miután Orbán veje kiszállt a cégből. - írja a nepszava.hu.

CÉGSZÉKHELY - Tiborc-tanya: a Fejér megyei Csabdiban lévő ingatlan, a Green Investments & Solutions Kft. székhelye. Forrás: nepszava.hu

Épp osztalék előtt osztódott a társaság.

Ez két külön cégnek tekintendő

– mondta a Népszava újságírójának a Pest megyei cégbíróság egyik alkalmazottja, ami meglepő, tekintve, hogy ottjártunkkor nem két, hanem csak egyetlen társaság adatai iránt érdeklődtünk. A furcsa hiba, amely szerint az érintett kft.-ből azonos néven, de eltérő cégjegyzékszámon és adószámon kettő is létezik, rögtön zavart keltett a bíróságon, egy hivatalnok egyből telefonálgatni is kezdett. – Nem kellett volna ez a céget kivezetni a cégjegyzékből? – kérdezte a vonal túlsó végén beszélőtől.

A cégbíróság alkalmazottait szokatlan izgalomba hozó, különös és rendellenes módon megduplázódott vállalat mára országosan ismert: az európai csalás elleni hivatal, az OLAF szerint szabálytalanul, korrupt módon milliárdos megbízásokhoz jutó Elios Innovatív Zrt. ötven százalékos tulajdonosa, a korábban Tiborcz István érdekeltségében lévő Green Investments and Solutions Kft.

A cég 2015-ig volt Orbán Viktor vejének tulajdonában, ám akkor tulajdonost váltott, Tiborcz kiszállt a cégből. Épp ekkor „keletkezett” az a hiba, ami a cég rejtélyes duplázódásához vezethetett: az Igazságügyi Minisztérium céginformációs honlapja szerint a Green Investments Kft.-nek ma is kétféle állapota hatályos. A cégikerpárnak a neve megegyezik, de eltér a cégjegyzékszámuk és az adószámuk is. 2017 nyarán pedig eltérő európai uniós azonosítót is kaptak. Ezek a jelek mind arra utalnak: noha szabályosan nem volna lehetőség ilyen cégduplázásra, bizonyos szempontból mindkét verzió önálló, létező társaságnak tekinthető.

Az nem egyértelmű, hogy szándékos cégfantomizálás, vagy adminisztratív bakik sorozata áll az eset hátterében. Egy jogász ugyanakkor lapunk érdeklődésére úgy fogalmazott: "Ilyen biztosan nem történik véletlenül".

A cégduplázódás ráadásul nem csupán adminisztrációs kérdés. A közvilágítási tenderek sokaságát elnyerő Elios 2015-ben is jól teljesített, a tulajdonosok pedig az arra az évre jutó teljes, 972 millió forintos eredményt kivették osztalékban. A cég története során ez volt magasan a legnagyobb kifizetés.

A Green Investmentsre ennek az összegnek a fele, 486 millió forint jutott. Eddig úgy volt tudható, hogy ez az összeg már a cég Tiborcz István utáni új tulajdonosát, a WHB-csoportot gazdagította. A vállalat sajátos megduplázódása nyomán ugyanakkor már az is elképzelhető, hogy a WHB-érdekeltségű „alapcég” helyett annak fantom-ikertestvére kapta a nagy pénzt. Ha pedig a fantomiker jogilag valóban létezőnek tekinthető, annak a tulajdonosa a kérdéses időszakban Tiborcz István lehetett. Vagyis mégiscsak hozzá kerülhetett a félmilliárdos osztalék.

Azt, hogy végül „merre ment” a pénz, csak az érintett cégek beszámolóiból, a bankok, illetve az adóhatóság nyilvántartásaiból lehetne megállapítani – ezekbe azonban legfeljebb az ügyben visszafogott tempóban nyomozó ügyészség tekinthetne be.

Súlyos Le Monde–kritika

Hosszú és részletes tudósítást közölt a magyarországi kormányzati korrupció állapotáról a párizsi Le Monde tegnapi száma.

A lap szerint, miközben Orbán Viktor kormányfő minden elképzelhető hangnemben átkozza Brüsszel migrációs politikáját, mind több kétséget ébreszt az, ahogy a miniszterelnök közvetlen környe zete az európai alapokat kezeli. Megemlíti a cikk az Elios-ügyet is, azt, hogy Tiborcz István, a kormányfő veje rejtőzik az oknyomozó újságírók elől. A lap idézte az Átlátszót, amely szerint 2010 óta az európai alapok pályázatainak 83 százalékát a kormányzati baráti kör tagjai nyerik el. - V. T.

nepszava.hu


 

h i r d e t é s