h i r d e t é s

Farkasfalka bukkant fel Észak-Magyarországon

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Farkasfalka bukkant fel Észak-Magyarországon

2019. augusztus 18. - 16:57

Az Aggteleki Nemzeti Park augusztus 14-én újabb farkasfalkáról készült videót osztott meg Facebook-oldalán

A kép illusztráció! - Forrás: pxhere.com

A felvételt Szabó Ádám, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságának szakreferense tette közzé.

A kameracsapdás mozgóképeken farkasok sétálnak békésen az éjszakai erdőben, méghozzá egész szép számú farkasfalka, hisz az elsőként érkező felderítőt további öt, kémlelve szaglászó társa követi, akik rá se hederítenek a kameracsapdára.

A farkas az I. világháború után tűnt el hazánkból, és nemrégiben, az 1980-as években jelent meg újra. Magyarországon 1993 óta védett a nagyragadozó, 2001 óta a fokozottan védett fajok közé tartozik.

Sokan nem tudják, hogy az erdei életközösségre és a biológiai sokféleségre nézve a farkasnak mennyire pozitív a hatása. Segít a vadállomány szabályozásában, mivel a beteg, legyengült egyedeket ejti el. Ahol rendszeresen előfordul, ott hosszú távon az erdők, gyepek állapota is javul.

Az Aggteleki Nemzeti Park területén január elején örökítettek meg farkasokat először. A nemzeti park igazgatósága azt javasolja azoknak, akik farkas lakta térségben haszonállatot tartanak, hogy ne hagyják őket felügyelet nélkül, gondoskodjanak zárt éjszakai szállásról, a legelőterület köré helyezzenek el villanypásztort, tartsanak nagytestű pásztorkutyákat. (sokszinuvidek.24.hu)