h i r d e t é s

Februárra csúszhat a Trump elleni második impeachment

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Februárra csúszhat a Trump elleni második impeachment

2021. január 23. - 06:18

 

Biden a járványra és a segélyekre koncentrál, de a szenátusnak meg kell osztania idejét az első napok programja és a bukott elnök elleni vád között.

A kép illusztráció! - Forrás: Ted Eytan

Ritka eset, de van, amikor Donald Trump se örül a rá irányuló figyelemnek. Nancy Pelosi házelnök hétfőn átküldi a szenátusnak az immár volt elnök ellen emelt második képviselőházi vádat, ezzel egy évvel az első eljárás után kedden újra kezdődik az impeachment. A sietség nem feltétlenül áll Joe Biden érdekében, mert így megoszlik az ország érdeklődése és a szenátusnak is meg kell osztania a munkaidejét a jogi procedúra és az új elnök programja között. A republikánusok, akik közül két hete néhányan még igencsak fel voltak háborodva, amiért Trump a Capitoliumra uszította híveit, most megpróbálták legalább lassítani a felelősségre vonást. Pelosi és az új szenátusi többségi vezető, Chuck Schumer azonban nyilván attól tart, hogy idővel csökken a republikánusok hajlandósága Trump elítélésére.

Pénteken a szenátus jóváhagyta Lloyd Austin kinevezését a Pentagon élére. Ezzel a nyugalmazott tábornok lett az amerikai történelem első fekete védelmi minisztere. A szenátus korábban jóváhagyta Avril Haines hírszerzési igazgatói kinevezését - posztján ő lett az első nő. A szenátus lapunk zártakor is folytatta a jelöltek meghallgatását, így elképzelhető, hogy Janet Yellen kinevezését is hamarosan megszavazzák – ebben az esetben ő lesz az első nő a pénzügyminiszteri székben. Ezzel messze nem ér véget az „elsők” sora, például az egészségügyi miniszter posztjára jelölt Rachel Levin lenne az első transznemű, a közlekedési miniszternek jelölt Pete Buttigieg pedig az első nyíltan meleg kabinettag.

Biden felhívása a nemzeti egységre és a békés újrakezdésre nem jelenti azt, hogy minden meg van bocsátva. Az impeachment mellett demokrata párti szenátorok etikai vizsgálatot kértek két republikánus kollégájuk, Ted Cruz és Josh Hawley ellen, amiért azok támogatták a kongresszusra támadó csőcseléket. A honatyák közötti bizalmatlanságot mutatja, hogy több republikánus politikus az ülésteremben is fegyvert akar viselni, ami tilos, de eddig nem ellenőrizték. Az erőszakos események nyomán azonban fémdetektort állítottak fel az ajtóban, amin csütörtökön fennakadt a magyar felmenőkkel is rendelkező Andy Harris marylandi képviselő. Ő volt az első, akivel szemben a házőrség határozottan lépett fel és végül kénytelen volt visszavinni irodájába az oldalán viselt lőfegyvert.

Volnának azért sürgetőbb ügyek is, amelyekkel foglalkozni kellene. Biden egészségügyi tanácsadója, Anthony Fauci például elmondta, hogy őszre fogják tudni beoltani a lakosság 85 százalékát és az Egyesült Államok majd csak akkor fog visszatérni a „normális” élethez. (nepszava.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s